Door op 17 juli 2013

Wolf in Haarlemmermeer?

In de Noordoostpolder is een wolf aangetroffen. Een dode wolf, maar het zet toch aan tot nadenken. Wat als de wolf in Haarlemmermeer was aangetroffen? Was dat mogelijk geweest? Waren wij daar blij mee geweest? Ik denk het niet, want de wolf hoort hier niet.

Het feit dat de wolf in Europa terugkeert wordt gevierd als een teken dat het goed gaat met de natuur. Gezonde bossen, met daarin planten en dieren van allerlei soort. Genoeg prooien voor roofvogels, en in het ultieme geval ook voor roofdieren zoals de vos. De wolf is een dier dat tot in de middeleeuwen veel voorkwam in Europa. In die tijd waren mensen bang voor wolven, en richtten wolven ook schade aan door vee op te eten. De wolf werd daarom vervolgd tot er in Europa geen wolven over waren.

Intussen werd toen natuur gezien als niet ontwikkeld gebied. Ontwikkeling van steden en industrie ging vóór natuur. Vervuiling van de rivieren, een versnipperd en monotoon karakter van de overgebleven bossen was het gevolg. Gelukkig is dit inmiddels omgekeerd, en hechten we nu belang aan een gezonde leefomgeving. Een infrastructuur van verbindingen tussen natuurgebieden, die hersteld werden en schoongemaakt werden is intussen gerealiseerd. Voor natuurliefhebbers is de komst van de wolf een soort victorie. De natuur is hersteld, het werk is gedaan. De wolf bewijst het. Ik lees zelfs in de krant een pleidooi voor de terugkeer van de bruine beer. Vlieg maar eens een aantal beren in uit Canada, waarmee wordt gesuggereerd dat er nog een overtreffende trap mogelijk is in de victorie.

Maar waarom? De natuur van nu is een heel andere dan die van voor de industriële revolutie. Toen woonden in Nederland 1,5 miljoen mensen, nu meer dan 10x zoveel. Toen werd de infrastuctuur in Nederland gevormd door zandpaden waar af en toe een mens overheen liep. Of een paard. Nu is het een bijna niet te vermijden netwerk van wegen, snelwegen, kanalen met rechte oevers en spoorwegen. Natuur is in Nederland een gemeenschappelijke achtertuin. Ongerepte woeste steppen, waar je honderden kilometers geen auto tegenkomt, hebben we hier niet. In de kleinschalige natuur van nu is geen ruimte voor een wolf die een groot territorium nodig heeft. Alle wolven die hier verdwaald raken zullen worden doodgereden. Een wolf heeft ruimte nodig die hier niet meer is.

En Haarlemmermeer? Daarin kenden we maar één wolf: de Waterwolf. Het monster van opgejaagd water, dat bij zuidwester stormen de oevers aanvrat, en Amsterdam bedreigde. Dat monster heeft het loodje gelegd bij de drooglegging van de Meer. En gewone wolven van vlees en bloed, die passen niet in de wereld van vernieuwing, van dichte infrastructuur en woonkernen. De wolf, die is niet welkom in Haarlemmermeer, ook niet als Park 21 over een aantal jaren honderden hectaren natuur kent.