Door op 8 november 2014

Deze week 8

Het vaststellen van de begroting is jaarlijks het hoogtepunt in de gemeenteraad. In een dik boek, in Haarlemmermeer 200 pagina’s, worden de plannen van de gemeente uitgeschreven. Voor de gemeenteraad levert dat een belangrijk besluit op, waar het hele komende jaar op gebaseerd is. Tegelijk wordt ook een besluit genomen over de hoogte van lokale belastingen, zoals Onroerende Zaak Belasting.

 

De Begrotingsraad neemt een lange avond in beslag; na een start om 5 uur ’s middags gaat de vergadering door tot na middernacht. De politieke fracties geven hun mening over de begroting. In het document staat wat het college van burgemeester en wethouder gaan doen in het komende jaar, en het effect wat zij daarmee willen bereiken. De begroting bevat dus een concrete vertaling van het gevoerde beleid. De coalitiepartijen hebben dit beleid net een paar maanden geleden afgesproken in het coalitie akkoord aan het begin van de raadsperiode. Daardoor hebben deze coalitiepartijen, waar de PvdA in Haarlemmermeer bij hoort, geen behoefte om veel te wijzigen aan de begroting. De coalitiepartijen hebben dan ook geen moties ingediend om extra dingen gedaan te krijgen.

 

Er zijn gelukkig ook partijen die niet in de coalitie zitten, en dus niet gebonden zijn aan de afspraken. Voor hen is het belangrijkste doel om aandacht te vragen voor onderwerpen die zij willen realiseren. Er zijn partijen die eigenlijk geen rol spelen in de begrotingsraad. De partijen met slechts 1 zetel hebben weinig in de melk te brokkelen, en maken ook na de volgende verkiezingen geen kans om deel uit te maken van de nieuw te vormen coalitie. Zij hoeven dan ook met niemand rekening te houden, en kunnen zich vaak beperken tot een single issue. En niemand van de andere partijen reageert hier dan ook op. Zo stelt Beusenberg, van Sociaal Rechts Haarlemmermeer, altijd het onderwerp Fraude aan de orde, en koppelt dat dan aan een oud onderwerp wat zijn persoonlijke interesse heeft. We laten hem uitpraten, en gaan over tot de orde van de dag.

 

Merkwaardig is de rol die het CDA gekozen heeft. Het CDA was donderdag 8 november in een kleine vertegenwoordiging aanwezig. De financieel woordvoerder ontbrak tot ieders verbazing op de avond die zijn hoogtepunt van het jaar hoort te zijn. In plaats daarvan praatte fractievoorzitter Mariette Sedee de hele avond aan elkaar. Met dramatische uithalen schetste zij het wondergoede werk van het vorige college (waar het CDA aan deelnam) en sabelde zij alle plannen van het huidige college (waar het CDA helaas niet aan deelneemt) neer. Schuifdeuren toneel in de polder.

 

Ongeveer 20 moties werden aangekondigd, 12 werden daadwerkelijk ingediend. Enkele moties waren zeer de moeite waard, en worden door het college overgenomen. Alle andere hebben het einde van de avond niet gehaald. Uiteindelijk is de begroting ongewijzigd, met algemene stemmen, aangenomen. Op naar 2015!

 

Chris Vonk