Afval omgekeerd inzamelen
Afvalinzameling en afvalscheiding door Meerlanden kan veel beter. Dat is de mening van de PvdA na een bezoek aan Meerlanden op zaterdag 9 mei.
De PvdA fractie sprak met Angeline Kierkels, directeur van Meerlanden. Haarlemmermeer doet het niet slecht, op het gebied van afvalscheiding en hergebruik. Maar het kan nog veel beter, is de gezamenlijke conclusie. Door herbruikbaar afval, zoals glas, GFT en plastic, op te halen en restafval niet, wordt het voor inwoners aantrekkelijker om goed te scheiden. Het restafval moet dan naar de brengparkjes worden gebracht. Het is voor inwoners dan dus logisch om zo weinig mogelijk restafval te hebben.
Veel inwoners van Haarlemmermeer scheiden hun afval nu al zorgvuldig. Met de vele brengparkjes in alle kernen is dat ook eenvoudig en goed te doen. Deze inwoners merken dat zij nog maar heel weinig restafval overhouden. De grote bak raakt nog niet tot de helft vol. Het gescheiden afval kan voor een groot deel worden hergebruikt. Kunststof of plastic wordt gebruikt om nieuwe producten van te maken. Groen afval (GFT) levert energie door vergisting. Die energie wordt gebruikt in de vorm van groengas en warmte voor kassen in de buurt.
Het verbranden van restafval is verspilling van grondstoffen, die zeker in de komende jaren steeds schaarser worden. Dus is het noodzakelijk om nog meer afval te gaan hergebruiken. Daarmee komt de samenleving dichter bij een duurzame economie.
Helaas zijn er ook veel inwoners van Haarlemmermeer die afval niet scheiden. Zij ervaren de noodzaak niet en vinden het makkelijk om alle afval in de grijze bak te doen. Bert de Elzen (PvdA): “Inwoners ervaren geen prikkel om afval te scheiden. Alles wordt toch opgehaald, dus waarom zouden ze? Als je het systeem omkeert geef je die prikkel wel. Het gescheiden afval ophalen, en de rest moeten de inwoners dan naar de brengparkjes brengen. Als je goed scheidt, is dat minder dan je nu aan glas, plastic en oud papier wegbrengt.”
Bijkomend voordeel is dat de brengparkjes veel eenvoudiger worden. Alleen nog een restafval container. Er kleven waarschijnlijk ook wel nadelen aan dit systeem. Hoe gaat een jong gezin met luiers in de afvalbak er mee om? Bert den Elzen vindt dat er een proef moet worden gestart in Haarlemmermeer, om dit systeem uit te proberen. Binnenkort wordt het afval beleid van Haarlemmermeer weer besproken in de gemeenteraad. Dan gaat den Elzen dit zeker aan de orde stellen.
De PvdA in Haarlemmermeer vindt dat de gemeente voorop moet lopen met Duurzaamheid. Het past een welvarende gemeente om goed gedrag door inwoners te stimuleren. Het voorstel van Bert den Elzen past uitstekend in deze visie.