Deze week 10
Uit het debat over het Sociale Domein kwam naar voren dat wethouder Tom Horn heel goed het project aanstuurt. Tientallen ambtenaren maken overuren om de transitie van Rijk naar Gemeente goed te doen verlopen. Alles is gericht op een soepele overgang van het oude systeem naar het nieuwe. En gemeente Haarlemmermeer doet het goed, onder de bezielende leiding van PvdA-wethouder Tom Horn.
Terwijl de kranten liever schrijven over de breuk in Forza, stond de gemeentelijke politiek op donderdag 20 november 2014 vooral in het teken van het debat over het sociale domein. In totaal was er 3 maal een uur gereserveerd om de drie thema’s te bespreken. Het eerste uur was Zorg het centrale thema. Verschillende politieke partijen vertelden vertrouwen te hebben in de uitstekende prestatie die Haarlemmermeer aan het neerzetten is. Een systeem wordt opgebouwd waarbij de zorgverleners een behoorlijk groot mandaat krijgen. Een wijkverpleegkundige kan weer zelf beslissen of iemand een traplift nodig heeft. En achter de zelfstandige professionals staat een Sociaal Team. Voor de Partij van de Arbeid sprak Fien Eveleens het vertrouwen in het proces uit, maar ook de bezorgdheid over Respijtzorg en andere elementen uit het pakket. Of de uitwerking in de praktijk net zo goed zal zijn moet immers nog bewezen worden.
Daarna Jeugd, waar wethouder John Nederstigt het komende beleid schetst. Fouad Sidali prees alle instanties die de goede overgang naar het gemeentelijke beleid mogelijk maken. Speciaal aandacht vroeg Fouad voor de leeftijdsgroep van 18 tot 23 jaar, die buiten de boot dreigen te vallen. Nederstigt bleef volhouden dat het grotendeels eigen verantwoordelijkheid is van deze jong-volwassenen. Hij mag hier toch meer elan tonen!
Tenslotte Participatie, hier in de betekenis van meedoen aan de samenleving. Werk en uitkeringen, zo kan je het ook noemen. Dit onderwerp is gekoppeld aan het Minima-beleid. Participatie en Minima-beleid worden door wethouder Ab Rijnders gevoerd. De PvdA is er trots op dat het weer mogelijk is om de grens voor bijzondere bijstand naar 120% van het sociaal minimum inkomen te verhogen. Zo wordt het voor de gemeente mogelijk om steun op maat te leveren. En doordat een geleidelijke schaal wordt ingevoerd is de ‘armoedeval’ (mensen gaan van uitkering naar een betaalde baan, maar krijgen netto minder geld in de portemonnee) niet aan de orde.
De 3 maal een uur was uiteindelijk niet nodig. Alle politieke partijen spraken vertrouwen in het college voorstel uit. Volkomen terecht zei Fouad Sidali in het debat dat het een feestelijke avond is voor de PvdA. We realiseren het sociale deel van ons verkiezingsprogramma voor een groot deel. Met dank aan de enorme inzet van alle betrokken ambtenaren, wethouders, en vooral wethouder Tom Horn.