Door op 7 december 2014

Deze week 12

De gemeenteraad van 4 december stond geheel in het teken van geld. In Haarlemmermeer vergeten we wel hoe belangrijk geld is voor het realiseren van de politieke doelen. Haarlemmermeer hoort immers tot de financieel gezondste gemeentes van Nederland. Met dank aan Jeroen Nobel, die 8 jaar lang de kas beheerd heeft als wethouder financiën. We denken nu dat het financiële stuk vanzelf wel goed gaat. Maar we moeten wel bij de les blijven.

 Drie onderwerpen vulden een groot deel van de middag en avond van 4 december. In de middag een informatieve bijeenkomst over Leges die de gemeente heft. Leges zijn gewoon de prijs van een paspoort, of de kosten van een huwelijk. Dat zijn ‘producten’ die elke gemeente verkoopt, en daar wordt een prijs voor berekend. De afspraak in Haarlemmermeer is dat deze leges kostendekkend zijn. Een paspoort kost 66,95 voor een normale aanvraag. Voor dat bedrag moet het document, inclusief alle uren van ambtenaren, geproduceerd worden. Er zit geen winst op, inwoners betalen een rechtvaardig bedrag. De PvdA vindt dat eerlijk.

 Daarna stond de Najaarsnota op de agenda. De najaarsnota is een rapportage, waarin verteld wordt hoe de financiën van de gemeente er voor staan. Gaan we de begroting halen? Het is de stand van zaken als je alle effecten optelt, die invloed hebben op het geld dat de gemeente uitgeeft en binnenkrijgt. Door een paar meevallers wordt verwacht dat Haarlemmermeer 2014 positief zal afsluiten. Waarschijnlijk houden we ongeveer 1,6 Miljoen over, die naar de algemene reserve kan. Dat is prima, iedereen tevreden. In de raad was dan ook geen zware discussie. VVD wethouder Reneman deed het prima.

Tot slot was er een besloten vergadering over de grondprijzen van Haarlemmermeer. De grondprijzen worden in beslotenheid behandeld, omdat de gemeente projectontwikkelaars en grondspeculanten niet wijzer wil maken. In het thema grondprijzen schuilt een dilemma. Aan de ene kant wil Haarlemmermeer eerlijke prijzen berekenen naar de inwoners en bedrijven, aan de andere kant wil elke gemeente op een winstgevende koers uitkomen. Grondexploitaties moeten positief eindigen, en een hoge prijs voor uitgegeven grond helpt daarbij. De gemeente is hier een commerciële partij! En dan moet de gemeente de keus maken: de grondprijs laag houden en daarmee aantrekkelijker worden, of een hoge grondprijs aanhouden, omdat de grondprijs maar een heel klein deel van de ontwikkelkosten is, en daardoor minder relevant voor projectontwikkelaars. Over de uitkomst van de discussie zal ik niets vertellen…

 Toen ik thuis kwam was er net een documentaire van de VPRO gestart over loonontwikkeling in de Verenigde Staten. Een fascinerend beeld van opeenhoping van geld bij een handjevol zeer rijken. En terwijl de onder- en middenklasse steeds minder te besteden hebben krijgen de zeer rijken steeds meer geld. En politieke invloed. Daar ga ik nog eens een stukje over schrijven.

 

Chris Vonk