Door op 28 december 2014

Deze week 15

De kerstdagen worden steeds minder door religie beheerst. Minder mensen ervaren kerst als twee dagen van bezinning, maar gewoon als twee extra vrije dagen. En wat doe je als je extra vrije dagen hebt? Je huis eens lekker opruimen, en dan de troep aan de gemeente cadeau doen. Bij een van de brengparkjes in Getsewoud lag deze dagen enorm veel afval. Bewoners zouden toch moeten beseffen dat dit niet de bedoeling is.

 Sinds enige maanden is de gewone ondergrondse container vervangen door een exemplaar, met een groen lampje, dat een koffiemolen geluid maakt na het deponeren van kunststof afval. Kunststof of plastic afval is 80% lucht, dus met samenpersen wordt de capaciteit vergroot. Op zaterdag morgen, dus na de kerstdagen, ging ik volgens de normale routine plastic en glas inleveren. Om daarna met de lege boodschappentas naar de bakker te gaan, die de tas dan weer volstopt met een paar dagen brood voor een heel gezin. En 2 croissantjes voor het ontbijt. Gelukkig kon ik mijn plastic kwijt in de bak; en glas was ook geen probleem. Maar de mensen die deze dag papier wilden inleveren hadden pech. In de kerstdagen waren de bakken niet geleegd. Wel hadden heel wat mensen papier in de openingen gepropt. Vol en verstopt. En nog heel veel papier erom heen. En erger nog: iemand had in zijn opruimwoede ook maar een magnetron, oude tuinstoelen en een terras heater neergegooid. Een oude pallet lag er ook en nog andere losse troep.

 Dat papier zich opstapelt rond de container kan ik nog enigszins begrijpen. Je komt aan met het papier, moet er vanaf. En je verwacht dat de bakken geleegd zijn, zodat je daar terecht kan. Ik reken er ook op met plastic en glas: daarna is de boodschappen tas leeg en kan ik naar de bakker. Ik heb er een hekel aan om eerst onverrichter zake weer naar huis te lopen. Om dan afval weer in de hoek te zetten, en dan weer naar de bakker te wandelen. Wel vind ik dat de gemeente in zijn komende afvalbeleid het “opvoeden” (in correct nederlands communicatie) veel aandacht moet geven.

 Maar dat je de brutaliteit hebt om allerlei grof vuil te dumpen! Andere mensen die het zagen schudden ook afkeurend hun hoofd. Dat is ook een onderdeel van de Participatie-samenleving: aan de inwoners duidelijk maken dat dit gedrag niet kan. Overigens had de gemeente in de loop van de zaterdag het grof vuil weer opgeruimd. Er lag alleen nog een berg papier, inclusief de verpakking van een kerstpakket.