Door op 19 januari 2015

Deze week 18 PvdA congres

Het voornaamste doel van het Congres van 17 en 18 januari is het vaststellen van de lijst voor de 1e kamer. Tegelijk is dat ook het minst spannende deel van het congres. Lijsttrekker Marleen Barth was de enige kandidaat, en werd met een bescheiden applaus verwelkomd. Het was spannender of Ruud Koole op de lijst zou komen op een verkiesbare plaats.

 Een verkiesbare plaats, dat is heel hoog op de lijst. Dat merkte je aan de congresgangers die met een zwaar offensief probeerden Koole op de 4e plaats in de lijst te schuiven. Helaas voor de initiatiefnemers lukte dat niet, en ook niet op de 5e plaats. De kiescommissie had een goede, degelijke lijst gemaakt. Een tamelijk behoudende lijst met hoog opgeleide vijftigers uit de randstad. Een aantal juristen in de top tien, die samen een goede check kunnen doen op de wetsvoorstellen die de 1e kamer passeren. Niet spannend of vernieuwend. En zeker geen rebellen zoals Adri Duijvestein.

 De resoluties die het programma van de PvdA vulden gaven de geroutineerde congres tijgers voer voor amendementen en moties. Een resolutie is een ander woord voor rapport en dat is een ander woord voor intern PvdA gedoe. De resolutie Van Waarde is een goed voornemen voor 2015 om PvdA leden en bestuurders beter hun best te laten doen. Gebaseerd op de idealen handelen, dat is de strekking. Hier praten PvdA’ers graag over…

 De andere resolutie -De Bakens Verzetten- is veel interessanter. Deze resolutie gaat over een duurzaam herstel van economie en werk. Hoe kunnen we linksom uit de crisis komen? Dat is noodzakelijk als je ziet dat de inkomensongelijkheid groeit, dat korte termijn winsten een wissel op de toekomst leggen. De commissie Melkert zoekt het in sturing en regie door de overheid. Regie en sturing op werkgelegenheid (in Europees verband); op duurzaamheid, innovatie en transparantie. Transparantie van besluitvorming binnen overheden maar ook binnen bedrijven moet zorgen voor minder misstanden en oneerlijke praktijken. Gek genoeg kreeg deze resolutie nauwelijks aandacht van het congres. Weinig inhoudelijke discussie.

 Op het congres is het leuk om de ministers en andere bekende PvdA’ers tegen te komen. Sommigen worden echt als een ster behandeld (Timmermans) en andere staan gewoon naast je aan de bar een kop koffie te bestellen (Dijselbloem). Bert Koenders gaf een persoonlijk interview in de pauze. De PvdA is best een gezellige club.