Door op 2 november 2014

Deze Week 7

Hoofddorp ontwikkelt zich tot een stad. Nu wonen in Hoofddorp zo’n 70.000 inwoners, over een aantal jaren zal dat groeien tot meer dan 100.000. Het winkelgebied is goed ontwikkeld en succesvol. Er is duidelijk behoefte aan uitgaansgelegenheden, zoals cafe’s en terrasjes. Op het van Stamplein komt dat maar niet tot bloei. En de verbinding met het stationsgebied blijft achter. De route is moeilijk te vinden en niet zo aantrekkelijk. Hoe moet Hoofddorp verder?

Het college heeft nu een open proces gestart om te komen tot een goed plan. Want het is voor iedereen duidelijk; Hoofddorp is in de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid en veranderd, en dat zal in de komende 20 jaar nog wel doorgaan. En als je dan toch weet dat er veranderingen gaan komen, dan kan je maar het beste de goede kant op sturen. In de coalitie tussen VVD, HAP, D66 en PvdA is participatie zeer belangrijk. Met inwoners, treinreizigers, bedrijven en andere belanghebbenden zonder voorbehoud praten over de ideeen die er leven. En dan, met de visie die al vast ligt in het structuurplan voor heel Hoofddorp, dit uitwerken tot een stedelijk plan.

Er zijn al een paar bijeenkomsten geweest, met inwoners. Daarin hebben inwoners hun mening gegeven. Bij de eerste bijeenkomsten overheerste wantrouwen. Het plan ligt al vast, maar de gemeente laat het nog niet zien, was de gedachte. Ook in de afgelopen week was er weer een avond georganiseerd. De gemeente had vooral belangengroeperingen uitgenodigd. De NS, ondernemersverenigingen, de Groengroep… Alle deelnemers konden onderwerpen noemen die in het te maken plan aan de orde moeten komen: Definitie van het probleem (de ontwerpers noemen dit de Opgave). Dat is een uitnodiging om lekker los te gaan: ieder mocht zijn idee lanceren of zijn stokpaardje uit kast halen. Aan de gespreksleiders de eer om dit in goede banen te leiden, en aan de notulist om er een samenhangend verhaal van te maken. In de volgende sessie gaan we verder…

Ik heb wat zorgen over dit proces. De aanwezige bewoners willen, begrijpelijk, niet graag iets veranderen. Eigenlijk vraagt men alles te houden zoals het is, en slechts de nare dingen weg te nemen (bijvoorbeeld parkeerdruk in de wijk). Het open proces kan de hoop geven dat de wensen van inwoners van nu kunnen worden uitgevoerd. Terwijl we weten dat Hoofddorp ook de komende 20 jaar verder zal veranderen. Eigenlijk willen we weten wat mensen over 20 jaar in dit gebied zoeken, en dat nu alvast realiseren. Dat vraagt om een echte visie over de groei van de stad Hoofddorp.

Chris Vonk