ophalen oud papier

8 januari 2020

Vanuit veel verenigingen en stichtingen vernemen wij dat één van hun inkomstenbronnen aan het opdrogen is. Het oude papier dat zij inzamelen is in waarde zoveel gedaald dat de kosten van inzamelen hoger dreigen te worden dan de opbrengsten. De instorting van de oudpapierbusiness is al lange tijd gaande waardoor verenigingen en stichtingen in 2019 al een mindere opbrengst hadden. In 2020 hebben inzamelbedrijven nieuwe afspraken gemaakt. Voortaan moet betaald worden voor de plaatsing van een container en in sommige gevallen wordt gestopt met plaatsing. Men heeft niet de mogelijkheid op een andere manier het oud papier op te slaan. Een rol speelt ook dat de inspanningen die gedaan worden feitelijk niets meer opleveren. Verenigingen en stichtingen overwegen te gaan stoppen met het  inzamelen van oud papier of hebben dat inmiddels gedaan. Daarmee ontstaat er ook een nieuwe situatie voor de gemeente. Inwoners moeten dan hun oud papier naar de brengparkjes brengen hetgeen leidt tot een capaciteitsvraag bij Meerlanden. De rekening hiervan komt uiteraard bij de gemeente.

De PvdA vindt het belangrijk dat er oud papier ingezameld wordt om deze weer te kunnen hergebruiken. Van afval naar grondstof vinden wij een belangrijk programma dat wij ten volle ondersteunen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat verenigingen en stichtingen activiteiten ontplooien die geld opleveren voor de clubkas. Hiervan kan de contributie laag gehouden worden zodat iedereen kan meedoen. Bovendien kunnen mooie extra activiteiten georganiseerd worden.

Door de geschetste nieuwe ontwikkeling verandert deze situatie nu, hetgeen de PvdA zeer betreurt. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college hierover gesteld;

  1. Bent u op de hoogte van deze situatie?
  2. Bestaat de garantieprijs voor het ophalen door verenigingen en stichtingen nog?
  3. Is er voldoende capaciteit bij de huidige brengparkjes om een verhoging van het papieraanbod op te vangen?
  4. Bent u bereid in gesprek te gaan met verenigingen, stichtingen en inzamelbedrijven over een oplossing voor dit inzamelprobleem?

Binnen een aantal weken zullen wij van het college de antwoorden hierop krijgen, welke dan ook geplaatst zullen worden.

Waar ben je naar op zoek?