Door op 16 januari 2016

Proefballonnetje: countdown parkeren

Maximaal 10 minuten gratis parkeren in Hoofddorp en Nieuw Vennep kan winkels helpen. Een vaak gehoorde klacht in de kernen Hoofddorp en Nieuw Vennep is dat je niet even kort kan parkeren. Om even een pakje op te halen moet je op zoek naar een vrije plek. Een oplossing kan countdown parkeren zijn: 10 minuten maximaal gratis parkeren.

 Tijdens de sessie van donderdag 14 januari 2016 kwam een idee in mij op. Het onderwerp was de commerciële ontwikkelingen in retail en Horeca in Haarlemmermeer. Een goede nota van het college: het was duidelijk dat deze uitnodigde om slechts nog details te bespreken. Over de grote lijn van het collegevoorstel zal de raad het wel eens worden. Tijd om een proefballonnetje op te laten!

 Door countdown parkeren te introduceren kan een heel nieuwe dynamiek ontstaan in de straat. Snellere wisselingen, minder auto’s die een hele of halve dag staan geparkeerd terwijl de eigenaar elders verblijft.

Vooral de winkels zoals in de Kruisweg of de Concourslaan kunnen gebaat zijn bij kort parkeren. Met de komst van internet afhaalpunten, hit-and-run winkels is het van belang om even een snel parkeerplekje te vinden. Momenteel parkeren bezoekers van het hele centrum hun auto in de Kruisweg. De Kruisweg is een parkeerstraat waar de winkels in die straat nauwelijks profiteren van de drukte.

Het idee van een countdown parkeerplek is dat een duidelijk display zichtbaar voor iedereen de 10 minuten aftelt voor de geparkeerde auto. Met een sensor wordt geregistreerd dat een auto op de parkeerplek wordt gezet. De 10 licht op, en telt af tot 0. Daarna gaat een rode lamp fel knipperen, zodat de eigenaar gewaarschuwd is. Een volgende parkeerder ziet dat er een plekje vrij komt.

 Een proefballonnetje; volgende week gaat de sessie verder!