27 oktober 2016

PvdA: begroting 2017

Op dit moment is de behandeling van de meerjarenbegroting 2017-2020. Namens de PvdA heeft fractie voorzitter Chris Vonk de volgende teksten uitgesproken;

Begroting 2017

Voor ons ligt vanavond de begroting van Haarlemmermeer voor 2017. Het is een rustige begroting. Geen gekke dingen, geen moeilijke bezuinigingen voor het komende jaar. Er staan ook geen spectaculaire nieuwe projecten en beleidsvoornemens in. De gemeente gaat rustig zo door en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Hier gaat een post een klein beetje naar beneden, en elders een beetje meer. Per saldo komen we goed uit. En ook het meerjaren beeld ziet er zo uit. Toch staan we voor een dilemma. En dat zal ik duidelijk maken.

Als we beter kijken vallen toch een paar punten op waar de PvdA zich zorgen om maakt. Op blz. 20 lezen we dat de schulden positie van Haarlemmermeer ca. 600 miljoen is. In het jaar 2006 was dit nog maar 100 Miljoen (wat ik vanuit mijn persoonlijke huishouden nog steeds een onvoorstelbaar bedrag vind). En het uitzicht is dat de schuld van de gemeente nog fors gaat stijgen, met nog een 25 Miljoen per jaar. Het grafiekje loopt tot 2020 dus dat is nog 100 miljoen erbij. De pvdA maakt zich hierover zorgen. Nu, met lage rente, moet het te dragen zijn. Maar als de rente gaat stijgen, dan gaat deze last zwaar drukken op Haarlemmermeer. Wat gaat het college doen om deze zorg bij ons weg te nemen?

 

Verder, als we doorlezen in de uitgebreide tekst, dan valt ons op dat voor 2018 en verder veel budgettaire doelstellingen nog niet ingevuld zijn. Het sociale domein, de decentraliseringen vanuit het rijk naar de gemeente lopen goed en volgens plan. Maar vanaf 2018 is de behoedzaamheidreserve uitgeput. Dan moet het sociale domein gefinancierd worden met de gelden die het rijk beschikbaar stelt, zoals afgesproken in het coalitie akkoord. Dat lijkt de PvdA nog een zware taak. Kan het college toelichten hoe zij dat voor elkaar denkt te krijgen?

En in dit kader zien we nog meer Nader in te vullen doelstellingen voor 2018 en daarna. Het betekent nog veel huiswerk voor het huidige college, om niet het volgende college vanaf 2019 met een fors gat te laten zitten.

Het college lijkt dit ook wel te beseffen, want zij stuurt de raad een brief over de septembercirculaire. Dat is een soort barometer die het rijk naar de gemeentes stuurt om de financiële verwachtingen te managen. Mag ik dat zo noemen, voorzitter? In de brief die het college stuurt wordt een voorzichtig optimisme uitgesproken over de rijksbijdrage aan de gemeente, nog altijd de grootste bron van inkomsten. Maar het college maant de raad niet te vrijgevig met dit geld om te gaan, met andere woorden: we hebben dat nodig om de gaten van 2018 te vullen. Lees ik dat goed, portefeuillehouder financiën? De broekriem aanhalen?

 

De andere kant van het verhaal: De sociale dienstverlening hapert in Haarlemmermeer. Een voorbeeld: Van de voedselbank horen we dat zij meer klanten krijgen, en dat die langer blijven gebruik maken van de voedseluitgifte. Noodgedwongen, want niemand gaat voor de lol naar de voedselbank. We horen dat de sociale dienstverlening van de gemeente het niet aankan. En tegelijk lezen we dat de Voedselbank (blz 269) het moet doen met een subsidie van 11.000 euro. Heeft u niet de signalen gehoord dat de huidige goedkope huisvesting van de voedselbank afgelopen is, en dat zij naar een waarschijnlijk duurdere huisvesting moet overgaan? Wat kan het college er aan doen om dit leed te verzachten? Om het college te helpen hebben wij samen met D66 een motie ingediend.

 

Ook in Haarlemmermeer zijn kinderen die onder de armoede grens leven. Zij kunnen niet mee met de schoolreisjes, omdat de ouders de bijdrage niet kunnen betalen. Voor hen geen verjaardagscadeautje en geen nieuwe kleren. Maar ook: minder kansen op goede scholing en daarmee minder kansen voor de toekomst. Daardoor risico dat armoede erfelijk wordt. De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de omvang van het probleem. Vanmorgen hebben we de antwoorden gezien van het college. Voor armoede bestrijding onder kinderen stelt de regering komend jaar een fors bedrag beschikbaar. Hoeveel daarvan naar Haarlemmermeer komt is nog niet duidelijk. Wel staat voor de PvdA vast dat die geoormerkt geld is, dat besteed gaat worden aan armoede bestrijding. Daarom onze Motie arm of rijk, ieder kind gelijk. Hoewel we uit de septembercirculaire weten dat er eerst in VNG verband gesproken gaat worden over deze middelen, willen we voorbereid zijn en direct aan de slag kunnen.

 

En dat is ons dilemma: we zien dat Haarlemmermeer in de komende jaren goed op de uitgaven moet letten; en tegelijk zien we dat er mensen in armoede leven. Die mensen hebben een steuntje nodig en uiteindelijk kiest de PvdA ervoor om die mensen te steunen. Zodat zij op een fatsoenlijke en zinvolle manier mee kunnen doen aan onze samenleving, en wellicht daardoor ook weer voor zich zelf kunnen zorgen.

 

 

(gesproken tekst geld)