Door op 27 augustus 2017

PvdA op vakantie

In juli en augustus dwalen de gedachten makkelijk af. Er is geen gemeentelijke politiek om je druk over te maken. De ambtenaren en de wethouders leveren geen stukken af om te lezen. Wel heeft het college net voor het reces het raadsvoorstel Huis van HLMRmeer in de postvakjes gestopt. Ruim duizend kantjes A4 is wel een record. Het dikke boekwerk ligt mij aan te kijken op mijn bureau Voorlopig denk ik nog even aan andere dingen.

Op mijn autorit door Europa viel het mij weer op: bijna alle landen hebben tegenwoordig witte nummerplaten op hun auto’s. Bijna alle auto’s die je tegenkomt hebben wit met zwarte letters. Daardoor moet je naar het kleine blauwe strookje links kijken om te zien waar de auto vandaan komt. Dat was enkele jaren geleden nog anders. Italianen hadden zwarte platen (met voorop een heel klein schattig nummerbordje) waar hun woonplaats in afgekort werd. Behalve Roma, dat kon voluit geschreven worden. Italianen hebben nu witte nummerplaten; het systeem is veranderd waardoor je niet meer kan zien uit welke woonplaats ze komen. Jammer. Britten en Fransen hadden zwarte platen, en later gele achter en witte voor. De britse en franse gele platen zijn vervangen door wit. Duitsers hadden altijd al wit, en alle landen ten oosten van Duitsland hebben na de val van het communisme het zelfde nummerplaat ontwerp overgenomen. Zelfs de Belgen hebben hun gekke kleine nummerbordjes met rode lettertjes vervangen door de uniforme maat. Nog met rode letters, dat dan nog weer wel. En wij Nederlanders hebben de gele nummerplaten, zoals die in 1975 zijn ingevoerd. Als enige in Europa.

Waarom kunnen wij eigenlijk ook niet kiezen voor een wit nummerbord? Met onze knalgele plaatjes vallen we op in het Buitenland. Rijdend door een klein dorp valt onmiddellijk op waar de Nederlandse auto’s geparkeerd staan. Om ons onopvallend door Europa te begeven zouden we de keuze moeten hebben om witte platen te monteren.

Of, en dat is leuker, andere landen zouden ook geel moeten toestaan. Of blauw, zoals bij ons de taxis en groen zoals autohandelaren die hebben. Dan kan je een kleur nummerplaat kiezen die bij de kleur van je auto past. In Brussel moeten de politici, als ze weer eens van Brussel naar Straatsburg of terug rijden, daar maar eens over nadenken. Een goedgekeurd rijtje nummerbord kleuren, voor een vrolijk beeld op de weg.

En zo dwalen de gedachten toch naar de Europese politiek, terwijl de lokale politiek zomerslaap houdt.

Fijne vakantie,

 

Chris Vonk