PvdA: vragen over herinrichting Fanny Blankers-Koenlaan

19 april 2018

Op 3 april heeft de gemeente voor een informatiebijeenkomst voor bewoners, ondernemers en instellingen over de herinrichting van de Fanny Blankers-Koenlaan georganiseerd.

Royal Haskoning DHV presenteerde 3 mogelijke inrichtingsvarianten. Belangstellenden kunnen online hun voorkeuren aangeven.

In alle gepresenteerde varianten bevinden de HOV bushaltes zich tegenover de mid-stay woningen.

Sinds de nieuwe OV dienstregeling op 10 december 2017 is ingegaan, rijdt HOV buslijn 341 over de Fanny Blankers-Koenlaan. Zoals bekend vindt de PvdA dit een slechte zaak om de volgende redenen:

  • Een deel van de route van lijn 168 over de Deltaweg, Bennebroekerweg en Nieuwe Molenaarsweg is vervallen. Hierdoor is de bereikbaarheid van het openbaar vervoer voor veel bewoners in Floriande Zuid, voor scholieren van het Haarlemmermeer Lyceum en voor gebruikers van het SKWA zeer verslechterd.
  • De Fanny Blanker-Koenlaan is een erftoegangsweg waar 30 km per uur gereden mag worden. Aan deze weg liggen een winkelcentrum, scholen en woningen. Het is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid dat per etmaal 236 bussen van 18 meter lengte over deze weg rijden.

In het voorjaar van 2019 wordt het Vervoerplan geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie kan het lijnennet per december 2019 waar nodig aangepast worden. Het is niet heel erg onwaarschijnlijk dat uit de evaluatie naar voren komt dat HOV lijn 341 een andere route dan de huidige moet krijgen.

In de raadssessie Kredietaanvraag maatregelen bushaltes als gevolg van nieuwe OV-concessie (2017.0060025) heb ik gevraagd de bushaltes op het stukje tussen de Nieuwe Molenaarslaan en de Baron de Coubertinlaan aan te leggen.

Wethouder Reneman gaf het volgende antwoord:

“De Fanny Blankers-Koenlaan, mijnheer Klijn vraagt zich af waar die haltes komen. Dat staat volgens mij ook precies in het stuk, die komen precies tussen die twee in, tussen de Nieuwe Molenaarslaan en de Baron de Coubertinlaan, daar komen twee haltekolommen, dat staat in het stuk in die waslijst dus ik weet niet of dat precies uw wens was, want dat kon ik niet helemaal goed volgen, maar in het stuk staat dat ze daar komen. Dat is niet zo’n lang stuk dus daar kun je niet veel schuiven.”

Vandaag heeft de PvdA de volgende vragen aan het college gesteld;

  1. Wat is de reden dat u, in afwijking van hetgeen met de raad is afgesproken, voorstelt de haltes tegenover de mid-stay woningen te realiseren?
  2. Bent u bereid een variant te laten uitwerken met HOV haltes tussen de Nieuwe Molenaarslaan en de Baron de Coubertinlaan?
  3. De PvdA vindt dat de HOV haltes zoals gepresenteerd in de huidige 3 varianten niet gerealiseerd mogen worden tot een besluit is genomen over het vervoerplan dat ingaat in december 2019. Bent u bereid om tot dat moment een tijdelijke oplossing te realiseren?

wij wachten de antwoorden op onze vragen nader af.