’s Nachts parkeren van vrachtwagens in de wijk mag?

5 februari 2018

Als je niet kan handhaven, dan schrap je het verbod

In woonwijken mag in de late avond en nacht niet geparkeerd worden door grote vrachtwagens. Op die manier kan men rustig doorslapen in de nacht. Maar wat als het wel gebeurt en er niet gehandhaafd wordt? Dan schrappen we het verbod en daarmee verdwijnt het probleem! Dat lost natuurlijk niks op. Daarom vraagt de PvdA zich af: Gaat het écht zo simpel?

Regelmatig melden bewoners zich bij ons met een probleem waar zij tegenaan lopen. Zo is bij de PvdA de afgelopen maanden veelvuldig aan de bel getrokken over het parkeren van vrachtwagens in de woonwijken in de late avond en nacht. Met veel motorgeluid parkeren de chauffeurs hun wagen onder het slaapkamerraam en nog voordat de ochtend begint, laten de chauffeurs hun motoren alweer ronken. Om de bovengenoemde overlast te voorkomen hebben we met z’n allen regels afgesproken die nageleefd dienen te worden. Mocht dat niet gebeuren, dan kan er altijd gehandhaafd worden. Om een vrachtwagenparkeerder op heterdaad te kunnen betrappen zijn er wel handhavers nodig. Echter werken de handhavers maar tot10 uur
s ‘avonds; en juist vanaf dat tijdstip wordt het parkeren van een vrachtwagen in de wijken illegaal. De chauffeurs ontspringen hierdoor de dans. Dit is het probleem waarvoor de PvdA graag een oplossing voor wil zien.

Donderdag wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in de raad besproken, hierin staan de regels die het mogelijk moeten maken om op een prettige manier te kunnen wonen, werken en leven in een veilige omgeving. In het nieuwe voorstel staat onder andere dat er voortaan, ongeacht het tijdstip, ‘gewoon’ vrachtwagens mogen rijden (en parkeren!) in de wijken, met alle gevolgen van dien. De PvdA is van mening dat hiermee de bescherming op een goede nachtrust verdwijnt en dat de leefkwaliteit in de wijk achteruit gaat. De PvdA wil dan ook dat deze regel onveranderd blijft en dat de handhavers ook na 10 uur s ’avonds op pad gaan om dit vrachtwagenverbod te handhaven.

Waar ben je naar op zoek?