Door op 20 juni 2016

Serge Verheugen maakt portret van Jan Rijpkema

De Amsterdamse kunstenaar Serge Verheugen heeft een schilderij gemaakt van de bekende Hoofddorper Jan Rijpkema. Verheugen is bezig een serie portretten te maken van meer en minder bekende Nederlanders die in hun laatste levensfase verkeren. Hij kan de sprekende dynamiek van een mens in verf vastleggen. Tijdens de schildersessie heeft Jan Rijpkema voor de camera verteld over zijn leven, en over wat hem heeft bezig gehouden. De gezichtsuitdrukking van Rijpkema wordt letterlijk omringd door woorden uit zijn leven.

In een lang, bewogen en bevlogen leven heeft Jan Rijpkema zich bemoeid met wat voor hem belangrijk was. De zwakkeren in de samenleving, cultuur, de geschiedenis van Haarlemmermeer zijn onderwerpen waar Rijpkema zich voor ingezet heeft. Hij is een markante Haarlemmermeerder die zich, ook als lokale journalist, met grote passie en sociale betrokkenheid heeft ingezet voor zijn omgeving.

Het portret komt bij Rijpkema thuis te hangen. Een deel van de kosten van het project worden opgebracht door de lokale afdeling van de Partij van de Arbeid. Jan Rijpkema is al vele jaren trouw lid van deze partij.  Fractie voorzitter Chris Vonk draagt het schilderij over aan Rijpkema op zaterdag 18 juni (foto). Zijn levensverhaal op video gaat voorlopig, zolang Jan Rijpkema nog leeft, in de kluis.

In het kader van zijn project ” the Story of Your Life” portretteert en interviewt Serge Verheugen in een vier uur durende sessie. Geen foto’s of projecties, maar puur naar de waarneming, in een creatieve sprint, erop of eronder. Hij schetst een portret in olieverf, terwijl de geportretteerde vertelt over zijn of haar leven. Namen van personen en plekken uit het leven van de geportretteerde vinden een weg in het schilderij. Het geheel wordt op video vastgelegd. Verheugen: “Het is bijzonder wat mensen meegemaakt hebben, en om de belevenissen weer terug te zien in hun ogen als zij er over vertellen. Dat probeer ik vast te leggen.” Tijdens de schildersessie draait een video camera mee. Het levensverhaal van de geportretteerde wordt zo bewaard voor de komende generaties.

Het project is een vorm van ‘oral history’, waar getuigen van de geschiedenis vertellen opdat de verhalen niet verloren gaan. De gedachte van de kunstenaar is dat luisteren naar een levensverhaal, langdurig, en zonder zelf al teveel te zeggen, een grote verrijking betekent voor zowel de toehoorder als de verteller. Bovendien biedt zo’n lang uitgerekt, intens moment, gecombineerd met de rust van het schilderen en de alertheid van de waarnemer, de perfecte gelegenheid te herinneren, dieper te graven en te bespiegelen.