22 augustus 2015

Niet tevreden met participatieproces herinrichting speelgelegenheid Ravelplantsoen

Voor de kinderen wonend in de buurt van het Ravelplantsoen te Nieuw-Vennep worden in september de speelvoorzieningen aangepast aan de veranderde leeftijdsopbouw in de buurt. De gemeente Haarlemmermeer is in februari via de wijkraad een participatieproces gestart waardoor buurtbewoners konden meepraten over de herinrichting van het Ravelplantsoen.

Dit heeft geleid tot onrust onder veel bewoners van het Ravelplantsoen. Zij vinden dat zij door de gemeente op het verkeerde been zijn gezet. Hierdoor zijn zij er te laat achter gekomen dat op een grasveldje van het Ravelplantsoen een derde speelplein gerealiseerd gaat worden. Zij zijn ronduit boos over het feit dat de gemeente niet met hen in gesprek wil gaan.

Bert den Elzen en Willem Klijn van de PvdA zijn in gesprek gegaan met de wijkraad, de bewoners van het Ravelplantsoen en de verantwoordelijk wethouder Marjolein Steffens.

In februari zijn ongeveer 500 buurtbewoners uitgenodigd voor een eerste behoeft inventarisatie op 18 februari door de wijkraad. Er is een workshop voor 12 kinderen en een workshop voor 12 volwassenen gehouden. Volgens de uitnodiging zou het gaan om herinrichting van het speelplein Wagnerlaan/Ravelplantsoen voor 6-12 jarigen. De verontruste bewoners van het Ravelplantsoen vonden dit een prima idee, maar zijn niet bij de bijeenkomst geweest.

Later bleek dat het niet ging om het genoemde speelpleintje, maar om het grasveldje Beethovenlaan/Ravelplantsoen. Toen de bewoners hier achter kwamen, hebben zij nog tevergeefs geprobeerd de plannen veranderd te krijgen. De gemeente staat op het standpunt dat de bewoners hun kans op inspraak verkeken hebben door niet naar de bijeenkomst van 18 februari te komen.

De PvdA vindt dat het participatieproces niet goed is verlopen. Het is steeds onduidelijk geweest dat het een participatieproces van de gemeente Haarlemmermeer betrof. De bewoners konden bovendien niet weten dat het de bedoeling was om het grasveldje Beethovenlaan Ravelplantsoen te voorzien van speeltoestellen. Verder is het erg jammer dat het alternatieve plan van de bewoners niet bekeken is. Dit plan voorziet in speelplekken voor 0-6 jarigen en 6-12 jarigen, een trapveldje en een grasveldje op het Ravelplantsoen.

Wethouder Steffens is niet voornemens de plannen te wijzigen, maar zal wel op korte termijn met bewoners in gesprek gaan.

De PvdA heeft met wethouder Steffens afgesproken dat bij participatieprocessen voortaan steeds duidelijk is waarover precies meegepraat kan worden en dat het een initiatief van de gemeente betreft. Wat de PvdA betreft wordt voortaan ook geen limiet gesteld aan het aantal bewoners dat welkom is tijdens een participatiebijeenkomst.