aanvragen stichting Leergeld

21 juni 2019

Afgelopen donderdag, 20 juni 2019 heeft een bijeenkomst van stichting Leergeld plaatsgevonden.

Uit de presentatie is gebleken, dat de Stichting sinds begin dit jaar slechts 58 aanvragen in behandeling heeft genomen. Van deze 58 aanvragen stammen er 45 nog uit het derde kwartaal van 2018. Volgens de interne cijfers zouden dit er rond de 150 moeten zijn. Deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal aanvragen die de Stichting heeft doorverwezen naar de gemeente, omdat deze sinds dit jaar via Berekenuwrecht dienen te lopen.

Uit een eigen onderzoek , door stichting Leergeld, is gebleken dat de site voor veel mensen binnen de doelgroep moeilijk te bereiken is. Dit is o.a. het gevolg van laaggeletterdheid, het niet beschikken over een eigen DigiD om de aanvraag door te zetten of omdat de site onvoldoende werkt. Tevens lijken veel aanvragen bij de gemeente te blijven hangen, omdat de aanvragers nog wachtend zijn op een beschikking.

 

De PvdA Haarlemmermeer vindt het onaanvaardbaar, dat kinderen niet verder kunnen gaan met hun zwemlessen, niet mee kunnen gaan op schoolreis c.q. kamp, in het nieuwe seizoen niet verder kunnen sporten of niet met de fiets naar de middelbare school kunnen. De fractie maakt zich hier zorgen over. Immers, iedereen moet volgens de PvdA mee kunnen doen in de samenleving .

 

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Bent u op de hoogte van de bovenstaande situatie? Zo ja;
  2. Waar ligt de ontstane situatie volgens de gemeente aan?
  3. Wat gaat u eraan doen om deze achterstanden weg te werken, zodat de kinderen kunnen blijven sporten?
  4. Bent u , of gaat u in gesprek met Stichting Leergeld om de aanvraagprocedure voor deze doelgroep te vereenvoudigen c.q. terug te brengen naar de oude situatie, zodat iedereen mee kan blijven doen?

Met vriendelijke groet,

Namens Pvda Haarlemmermeer,

Rashana Hussain