Door op 12 november 2015

begroting 2016

Zojuist heeft fractievoorzitter Chris Vonk zijn 1e bijdrage geleverd aan het begrotingsdebat. Hieronder de uitgeschreven tekst

Begroting 2016

De recessie is voorbij. We zien het aan het consumentenvertrouwen dat is gegroeid.

In Haarlemmermeer zien we het ook aan de verminderde werkloosheid en het opkrabbelen van de woningverkoop. We hebben het bij de behandeling van de voorjaarsnota al besproken. Het Tudorpark, het landschapspark in Engelse stijl, wordt in flink tempo gebouwd en verkocht. De opkrabbelende Economie lijkt een extra ronde bezuinigingen niet meer nodig te maken.

Maar in de begroting die hier voor ons ligt worden de bezuinigingen van de afgelopen jaren nu zichtbaar. Jammer en pijnlijk, er is nu niet aan te ontkomen. Het zal zichtbaar zijn in Haarlemmermeer: minder kwalitatief hoogwaardig op vele terreinen.

Wij vinden het vervelend, maar kunnen er mee leven. Een taakstelling voor 1,8 miljoen na 2018 lezen we, en er staat bij dat het meerjarenbeeld onzekerder wordt per jaarschijf. Dat wil zeggen, het college weet nog niet waar zij de bezuinigingen zal zoeken. En het college hoopt eigenlijk dat de bezuinigingen door meevallers niet nodig zullen zijn. Dat hopen wij ook, maar vragen het college toch om ons een beeld van de denkrichting te geven.

Te meer omdat wij niet willen dat het volgende college na de verkiezingen van 2018 opgezadeld wordt met een financiële erfenis.

De begroting sluit met een nadeel van 0,5 miljoen. Het college stelt voor dat te dekken met het voordeel dat voor het jaar daarna voorzien wordt.

Dat is, mits juist geformuleerd, voor de PvdA acceptabel. En daarmee wordt duidelijk dat vanavond moties niet acceptabel zijn die een gat in de begroting schieten. Zo moet u ook onze

motie over bomen planten, als de storm is gaan liggen, lezen. Binnen de mogelijkheden van de bestaande programma’s kunnen bomen worden herplant. Er wordt fors bezuinigd om de lasten voor de inwoners niet te laten stijgen. De heffingen worden in het algemeen niet meer dan met een bescheiden inflatiecorrectie verhoogd.

Wij zijn er trots op dat het gemeente Haarlemmermeer lukt om dit voor onze inwoners voor elkaar te krijgen.

De transitie van het sociale domein, de overheveling van een fors aantal taken op het

gebied van sociale zaken van het Rijk naar de gemeente, is in Haarlemmermeer goed verlopen. Dat heb ik op deze plek al eerder geconstateerd, en het beeld is niet

gewijzigd. Financieel zit Haarlemmermeer op het goede spoor: het lukt om binnen in het coalitieakkoord afgesproken budget de sociale taken goed in te vullen.

In de programmabegroting worden 3 programma’s nu samen gevoegd naar twee programma’s. Onze fractie is daar blij mee: dat maakt samenwerking tussen verschillende gemeentelijke afdelingen gemakkelijker. Wij vragen het college om deze ontschotting, zoals dat wordt genoemd, verder door te zetten om optimaal maatwerk voor de inwoners mogelijk te maken.

De Partij van de Arbeid ziet dat preventie, het voorkomen van sociale problemen, veel beter is dan achteraf herstellen als het onheil is geschied. Voor de betrokken inwoners uiteraard, maar ook voor de gemeente en uiteindelijk is het goedkoper. Wij willen graag dat de gemeente voorbij haar primaire taak meer aandacht geeft aan preventie op het gebied van het sociaal domein. Daarom heeft mijn fractie samen met D66 een motie voorbereid die de Meerteams hiervoor instrumenten geeft.

Tenslotte vraag ik aandacht voor woningbouw. Het college zal de inspanningen voor het realiseren van nieuwe woningen moeten maximaliseren. Op alle fronten: sociale huur, goedkope en middel dure koopwoningen en vrije sector (het luxe segment) moet worden bijgebouwd. In 2016 wordt het realiseren van een substantieel deel van de doelstelling van ca. 15,000 woningen een prioriteit. Door doorstroming naar goedkopere koopwoningen komen huurwoningen vrij. En deze gemeente heeft grote behoefte aan extra sociale huurwoningen. Voor de eigen bevolking en voor statushouders. Ik roep het college op om alle zeilen bij te zetten voor het realiseren van nieuwe woningen in Haarlemmermeer. De PvdA had hiervoor

eerder een motie voorbereid waarin we pleitten voor een revolverend fonds voor het financieren van de woningen. Als het debat aanleiding geeft kunnen we deze motie opnieuw indienen.

De PvdA ziet 2016 met vertrouwen tegemoet.