Beperken van voorgenomen bezuinigingen

7 augustus 2021

Op 1 juli 2021 is de gemeenteraad in meerderheid akkoord gegaan met de door het college voorgestelde strategische heroriëntatie (rv 20210001203). Deze heroriëntatie houdt onder meer het voornemen in om in de jaren 2022 tot en met 2025 fors te bezuinigen. Dit raakt vooral sport, welzijn en cultuur.

Op 1 juli heeft de gemeenteraad ook de motie “Begroting up to date” van PvdA en CDA aangenomen. In deze motie geeft de raad het college de volgende opdracht:

  • De financiële gevolgen van de septembercirculaire en compensatiebedragen mee te nemen in de programmabegroting 2022-2025.
  • Indien dit om technische of organisatorische redenen niet mogelijk is, deze financiële gevolgen op te nemen in een raadsvoorstel waarin voorstellen staan welke voorgenomen bezuinigingen op welzijn, sport en cultuur kunnen vervallen.

In het raadsvoorstel over de strategische heroriëntatie was nog geen rekening gehouden met de financiële gevolgen van de meicirculaire. Het kabinet heeft onlangs besloten dat gemeenten 75% van de door de arbitragecommissie vastgestelde compensatiebedragen in de meerjarenbegroting mag opnemen als stelpost. In de voorjaarsrapportage is rekening gehouden met een compensatie van 50%.

Wij hebben de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Wat zijn de financiële effecten van bovenstaande voor de programmabegroting 2022-2025?
  2. Hoe gaat u uitvoering geven aan de motie “Begroting up to date”?