Door op 3 januari 2016

De kat heeft een pyjama dag

Voor de kat is het fijn dat het vuurwerk voorbij is. Het nieuwe jaar is begonnen; de stress van de feestdagen is over. Voor zijn huisgenoten is de kerstvakantie een bijzondere periode, die altijd sneller voorbij is dan je zou willen. In de eerste paar dagen van het politieke reces moet er nog van alles af. De administratieve dingen die echt nog even gedaan moeten worden. Daarna de feestdagen, waarin veel familiebezoek en culinaire verplichtingen. Van de plannen om de klusjes in huis te doen, die al een jaar waren blijven liggen, komt weinig terecht. En dan oud en nieuw met vrienden, champagne en oliebollen. Nu is het tijd om echt bij te komen van het reces…

Voor de kat is het fijn dat het vuurwerk voorbij is. Rust aan zijn kop, een vol etmaal later durft hij weer rustig te slapen. Een pyjama dag: de kat steekt zijn pootjes alleen buiten de deur voor het hoogst noodzakelijke.

De lokale politiek komt weer een beetje op gang. De eerste vertrouwde stompzinnige twitterberichten van de aanhangers van Forza. De receptie van gemeente Haarlemmermeer, op zaterdag 2 januari is een mooie aftrap van het jaar. Fijn om iedereen weer te zien, handen schudden en het glas heffen. Het was een druk bezochte bijeenkomst. De speech van de burgemeester ging terug naar het begin van de democratie in het oude Griekenland. Volwassen mannen met een bepaalde maatschappelijke status werden bij loting aangewezen voor een jaar in het parlement. Daar kwam het op neer, een interessant gedachten experiment als je het vertaalt naar nu. Door loting burgers aanwijzen die een raadsperiode hun democratische plicht moeten vervullen. Krijg je daardoor slechter, of juist beter lokaal bestuur? Iets om eens over te filosoferen, wat de oude Grieken ook al goed konden.

Terug naar vandaag. Tijd om de agenda van de week te bestuderen, en aan de slag te gaan. De eerste week nog geen raadsvergadering, maar wel de voorbereiding voor een vol jaar lokale politiek. De kat trekt zich er niks van aan, rolt zich nog eens om. Op zijn manier maakt hij zich ook klaar voor de dag van morgen. Heerlijk, een leeg huis, iedereen naar school en aan het werk!

Chris Vonk