Door op 15 december 2014

Deze week 13

Discussies over parkeertarieven kunnen flinke emoties losmaken. Voor veel mensen is betalen voor een parkeerplek heel gewoon, maar voor de VVD-ers is het een heel punt. Donderdag 11 december was er in de gemeenteraad een bijna emotionele sessie over de verhoging van de parkeertarieven in Hoofddorp. Voor het eerst in 4 jaar werd een verhoging van 11 procent voorgesteld door wethouder Reneman (VVD).

Autorijden is duur, en het is begrijpelijk dat het fijn is als de prijzen van het rijden dan niet stijgen. Een daling van de benzineprijs wordt met gejuich begroet. Niet alleen door de VVD, maar door iedereen die een auto heeft. Hoeveel kost een auto eigenlijk? Als je alles mee rekent kost een kleine auto al snel vijfhonderd euro per maand. Dat komt al snel op 40 cent per kilometer. De jaarlijkse afschrijving, brandstof, reparaties, onderhoud en vaste kosten zoals MRB en verzekering lopen snel op. Een nieuwe, grote auto kan zomaar 1500 euro per maand kosten. En hoeveel kost parkeren? Al jaren heb ik een afrekensysteem per telefoon. Dat werkt makkelijk: nadat je een parkeerplek gevonden hebt meld je je aan via een app op de telefoon. Als je weer vertrekt meld je je af. Maandelijks krijg ik een factuur met de maandelijkse kosten. Ik maak er ongegeneerd gebruik van. In Den Haag, Amsterdam en Haarlemmermeer parkeer ik zonder op de tarieven te letten. En de kosten liggen steeds rond de 20 euro per maand. En dat wordt nu 22 euro. Voor mij is het acceptabel.

Maar mensen hebben rare emotionele aversie tegen betalen voor parkeren. In Nieuw Vennep kost betaald parkeren binnenkort 20 cent voor het eerste uur. Op het terreintje bij Pier K, 150 meter lopen naar de winkels, blijft het gratis. Ik denk dat mensen nog steeds vooral op dit terreintje gaan staan, en dus 20 cent uitsparen. Terwijl de autorit van huis naar de winkel 40 cent per kilometer kost. Kortom parkeren kost een fractie van alle autokosten, maar mensen willen het vermijden om dat te betalen.

 Maar voor de VVD lijkt het nog dieper te zitten. Niet een kille rekensom, niet de onberedeneerde argumenten van wegtrekkend winkel publiek, maar een bijna principiële emotie. De toegestroomde VVD ers op de tribune bewezen hoe het thema leeft bij de VVD. Het is moeilijk te accepteren: de belastingpot moet worden gevuld, de parkeertarieven blijven relatief laag, maar worden wel een paar procent verhoogd. Het kan niet anders, jongens.

 Chris Vonk