Door op 4 januari 2015

Deze week 16 een nieuw raadhuis

Net voor het einde van het jaar 2014 kwam van het college een voorstel voor het Raadhuis. Het Raadhuis is verouderd, inefficiënt en versleten. Bij een debat over financiën, eerder dit jaar, kwam de regen langs de muren naar beneden. De installaties worden met paperclips aan de gang gehouden. Het voorstel is om de helft te slopen, en de andere helft op een moderne manier te renoveren. De PvdA gelooft in dit voorstel.

 Het Raadhuis is gebouwd omstreeks 1980. Een karakteristiek gebouw, met een monumentale raadszaal, gebouwd in de vorm van het Cruquius gemaal. In Haarlemmermeer zijn we niet gewend aan oudere of monumentale gebouwen. Iets van 25 jaar oud heeft zijn tijd gehad, afbreken en opnieuw beginnen is het motto. Maar het Raadhuis betekent iets voor de stad. Voor Hoofddorp is het een typerend gebouw. Bij de collegeonderhandelingen heb ik het getypeerd als Jong Monument. Bij zorgvuldige plannen kan het een echt monument worden. Het is het waard om het gebouw in Hoofddorp te behouden.

Het gebouw is gemaakt volgens de normen van die tijd, wat niet meer voldoet. Kleine kamertjes, onoverzichtelijke gangen. Toen ik er de eerste keer kwam was ik na drie bochten volledig mijn gevoel voor richting kwijt. Tussenmuurtjes zijn gemaakt van Poriso steen: een rode korrelige steen. Architecten vonden dat toen een mooi materiaal, dus werd het niet afgewerkt met een laagje stuc of een behangetje. Inmiddels oogt het armoedig.

 Het nieuwe voorstel, waarbij de achterste helft gesloopt wordt, belooft een compact en overzichtelijk gebouw. Een klein stukje bij bouwen op de plaats van het gesloopte deel. De Raadszaal, burgerzaal en de bestuursvleugel blijven bestaan en worden gerenoveerd.

Wat kost dat, hoor ik u vragen, en hebben we dat ervoor over? Het is niet goedkoop. De totale verbouwing kost wel € 45 miljoen. Veel geld, waarvoor we ook mooie andere dingen kunnen doen. Maar de boel laten zoals het was is geen optie. Langzaam stort het gebouw in elkaar, en de energierekening wordt gigantisch. Met gewoon onderhoud en de energiekosten worden de jaarlasten hoger dan met de renovatie, minder onderhoud daarna en een lagere energierekening. De PvdA denkt wel drie keer na over dit soort plannen voor eigen gebruik, maar is in dit geval overtuigd dat het noodzakelijk is. Bijkomend voordeel is dat de dure ondergrondse parkeergarage kan worden vervangen door een goedkopere bovengrondse. En dat het plein voor het Raadhuis dan sneller kan worden opgeknapt. Snel beginnen met een ontwerp maken dus.