Door op 17 november 2014

Deze week 9

Het was een drukke week voor de PvdA. Uit de 2e kamer 2 PvdA leden opgestapt, dus commotie op TV. De lijst van de Statenverkiezingen is woensdag bekend gemaakt, zonder kandidaten uit Haarlemmermeer. En de lokale PvdA afdeling had ook woensdag haar jaarvergadering. De gezamenlijke Vennepse dorpsraad en wijkraden (Linquenda en Getsewoud) hadden maandag een avond voor raadsleden georganiseerd. Een mooie politieke week, met natuurlijk ook de gebruikelijke fractievergadering op dinsdag en een raadssessie avond op donderdag. Ik heb me niet verveeld.

Op maandag 10 november was er voor raadsleden gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe voorzitter van de Dorpsraad Nieuw Vennep. Na jaren in handen van Thomas Hendriks te zijn geweest ging de voorzittershamer nu over naar Peter Bokhorst. Het kwijnende centrum van Nieuw Vennep was het voornaamste onderwerp van gesprek. Er moet snel iets gebeuren. De motie van de PvdA voor een tijdelijk postzegelpark moet snel uitgevoerd worden. Een motie in juni, en in november nog geen concreet plan, hoe kan dat nou. Op langere termijn is het van belang de bouwplannen op te pakken, en de gaten in het centrum te dichten. Bokhorst vond dat de gemeente best 10 miljoen kan inzetten om de ontwikkelaars schadeloos te stellen. Maar Peter Bokhorst heeft een bouwbedrijf, dat een afsplitsing is van PGM Bakker: een van de belangrijkste ontwikkelaars met verschillende grondposities. Ik vind het niet acceptabel dat Bokhorst met deze pet op dit onderwerp in de dorpsraad behandelt. Het is minstens de schijn van belangenverstrengeling. Dat heb ik dan ook maar gezegd in de Dorpsraad.

Op woensdag de jaarvergadering met 2e kamerlid Michiel Servaas. Vrede en veiligheid in Europa was het onderwerp. Een mooi betoog, waarin de vele internationale conflicten naar voren kwamen. De wereldpolitiek is niet eenvoudig. Een keuze voor steun voor de sympatiekste partij kan toch slecht uitvallen. Het lijkt onontkoombaar voor Nederland om meer geld aan defensie te besteden en daarmee de strijdmacht een beetje op sterkte te laten komen. Daar ben ik het mee eens.

De afdeling heeft een nieuwe voorzitter: Francien, gefeliciteerd!

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 13 november werd eerst duidelijk dat Gohdar Massom niet een 3e periode in de Staten van Noord Holland zal krijgen. Gohdar had mij eerder al verteld dat hij ernstig aarzelde over nog een periode. Het kost te veel tijd, er komt te weinig waardering voor terug. Op het laatste nippertje heeft Gohdar besloten om zich terug te trekken, en te kiezen voor gezin en werk. Daarmee zal Haarlemmermeer de komende jaren niet vertegenwoordigd zijn in de PvdA fractie in Noord Holland. Dat is niet goed voor Noord Holland. De provincie richtte zich toch al voornamelijk op de kop van Noord Holland, dat zal nu versterkt worden.

Later op de avond drong tot ons door dat de 2 Kamerleden van Turkse komaf uit de fractie zijn gezet. Het klonk mij, omdat ik niks van het sluimerende conflict wist, als overdreven en hard. Maar later, met de uitleg over hun sterke banden met diverse Turkse organisaties, vond ik het een verstandig besluit. Niet buigen voor clientelisme, maar rug recht voor de eigen waarden en normen.

Het was een stevige week.

Chris Vonk