Door op 16 maart 2015

Deze week: Statenverkiezingen

Terwijl de verwachting is dat de opkomst voor de statenverkiezing laag is, houd ik een pleidooi voor de Nederlandse democratie. Ook in de PvdA kost het moeite om het enthousiasme voor de campagne erin te houden. Een debat tussen 6 politiek leiders is een saai avondje tv kijken, maar wil ik de parlementaire democratie omarmen. En ook al lijken steeds meer mensen zich af te wenden van de politiek, een beter democratisch systeem is er niet.

 Dat is omdat iedereen kan meedoen. Iedereen kan aanschuiven bij een politieke partij naar keuze. En iedereen is dan ook welkom bij een politieke partij. En iedereen die dan besluit zich in te zetten voor die politieke partij krijgt ook direct de gelegenheid om mee te praten. Natuurlijk gaat de minister zijn wetsvoorstellen niet eerst toetsen aan de mening van het nieuwe lid. Natuurlijk wordt het nieuwe lid niet na een maand al wethouder. Maar de partij luistert wel naar een nieuw lid. En zeker de PvdA doet dit. De mening van een nieuw lid van de partij telt wel degelijk mee. De wethouder gaat zeker wel in gesprek met nieuwe leden.

 Het politieke systeem heeft toch ook zwakheden. Het eigen jargon, de politici die zich niet buiten de eigen politieke arena begeven, en niet lijken te weten wat er in de samenleving aan de hand is. De onmacht die mensen voelen als er weer een vervelende maatregel wordt genomen door ‘Den Haag’. Wat ook speelt is dat de verschillen tussen de politieke partijen klein zijn. D66 en CDA voeren oppositie in Den Haag, maar zouden dezelfde maatregelen voorstellen als de regeringspartijen VVD en PvdA nu doen. De SP staat voor een ander geluid, totdat zij mee mag doen en wethouders mag leveren in een stad. Dan is samenwerking en gedeeld inzicht met de VVD geen enkel probleem meer. Ik denk dat een gedeeld soort gezond verstand hiervan de oorzaak is. De problemen die zich voordoen, en de toekomst zoals we die graag zien is voor iedereen in grote lijnen hetzelfde. Welvaart en gezondheid en geluk voor iedereen. En dan buigt de één beetje naar links, en de ander naar rechts. Maar op hoofdlijnen wil iedereen hetzelfde. Dat levert natuurlijk geen spannende politiek op. Geen vechtpartijen in het parlement. Geen Cowboys die de afgesproken regels overboord willen gooien. En dus een saai debat tussen 6 heren, die met dezelfde uitstraling, leeftijd en stropdas nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

 En toch! Laat je mening horen! Iedereen stemmen op woensdag 18 maart. En wel het goede vakje aankruisen, van de PvdA op lijst 2. En voor de waterschappen ga ik op mijn oude hoogleraar Hugo Priemus stemmen (PvdA lijst 4).

 Chris Vonk