Dicky bedankt!

29 maart 2022

Dinsdag 29 maart was de laatste raadsvergadering van Dicky Kerkhoff.

Lees hieronder de woorden door burgemeester Marianne Schuurmans uitgesproken en Dicky haar speech daarna;

Marianne Schuurmans:

Beste Dicky,

In maart 2014 begon al als gemeenteraadslid in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, en je was lid van de begeleidingsgroep die het ‘huwelijksproces’ met de oude gemeente Haarlemmermeer begeleide.

In januari 2019 ben je beëdigd als lid van de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. We komen dat vandaag nog vaker tegen, maar ook jij hebt het hele proces van de fusie zeer actief en van dichtbij meegemaakt.

In je Haarlemmerliede en Spaarnwoude jaren was je fractievoorzitter van de PvdA en plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Spaarnwoude. Daar was je helemaal op je plek met je groene inborst en je aandacht voor de natuur en haar waarde.

Voor je raadslidmaatschap was je ook al zeer actief. Van 2001 tot 2014 was je lid van de Dorpsraad Spaarndam. Verder was je lid van de verkeerscommissie Spaarndam. Je kent de verhouding tussen dorpsraden en gemeenteraad van binnenuit, en weet hoe belangrijk participeren en meepraten zijn.

In de afgelopen raadsperiode was je woordvoerder Verkeer & Vervoer en zo natuurlijk ook actief in de werkgroep Bereikbaarheid Bollenstreek Haarlemmermeer. Verder nam je deel aan de Werkgroep Metropoolregio Amsterdam, en het Amstelland-Meerlanden Raadsleden platform, en was je voor Haarlemmermeer lid van de Regioraad van de Vervoersregio.

Vanuit je vroegere werk als Clusterondersteuner in de zorg nam je de kennis mee voor je andere portefeuilles zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, Welzijn en  Volksgezondheid.

En tenslotte was je in de periode dat Willem Klijn door ziekte afwezig was, fractievoorzitter van de PvdA.

Beste Dicky, je hebt zeer veel gedaan, in je vorige raad en ook in de raadsperiode die nu afloopt. Ik wil je graag namens de gemeente onze speciale penning overhandigen, ter herinnering aan dit raadslidmaatschap.

Dicky Kerkhoff:

Vandaag neem ik na 8 jaar afscheid van de gemeenteraad.

In 2014 in de raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude speelde meteen de discussie over wel of niet opheffen van de gemeente. Het is een zeer belangrijk item in de verkiezingsstrijd geweest en vele emoties hebben toen meegespeeld. Ik denk dat we met zijn allen kunnen terug kijken op een waardig en gedragen besluit om uiteindelijk de gemeente te laten samengaan met de buurgemeente Haarlemmermeer.

Uiteraard wilden wij ook een aantal raadsleden in de nieuwe gemeente Haarlemmermeer . Dat is niet af te dwingen in de fusiebesprekingen maar moet op partijniveau worden geregeld. Uiteindelijk zijn Ingrid Vink vanuit het CDA en ikzelf vanuit de PvdA als oud raadsleden in 2019 gekozen voor deze nieuwe raad van deze nieuwe gemeente. Aan ons de taak de belangen en de historie van de oude gemeente H &S te behartigen.

Het is wennen geweest. Van een kleine intieme gemeenteraad naar 39 leden. Van 1 griffier naar een hele bubs. Van korte lijnen met het college en ambtenaren naar vele schijven.

Ik heb het beleefd als een verhuizing.  Je moet je nieuwe huis, je nieuwe buren,  je nieuwe wijk eigen maken. Haarlemmermeer is een uitgestrekt gebied met vele kernen. Dat betekent vaak op stap om een gebied of een onderwerp dat speelt te kunnen plaatsen. Ik moet zeggen : ik heb er van genoten. Het is jammer dat door de corona de werkbezoeken moeilijker werden want dat is een zeer wezenlijk onderdeel van het raadswerk.

Haarlemmermeer is een dynamische, uitdagende  gemeente .Hier kan nog veel worden ontwikkeld. Het is jammer dat deze raadsperiode maar 3 jaar heeft geduurd. Het had van mij nog wel een jaartje langer mogen duren.

En dan nu afscheid.

Ik vind dat jonge mensen het raadswerk moeten uitvoeren. Zij staan in de bloei van hun leven. Het is hun toekomst en van hun kinderen. Zij kunnen daarbij gebruik maken van ons ouderen. Een samenspel dus.

Ikzelf ga verhuizen naar een buurgemeente. Dat betekent weg uit deze raad. Maar ik heb alle vertrouwen in de komende nieuwe raad. En zeker in mijn eigen fractie. Ze gaan er voor.

Verder heb ik het vertrouwen dat de belangen van oud H&S inmiddels geborgd zijn.

Ik wens jullie allen veel goeds toe.