dorpscentrum “de Olm” en het Centrum voor Educatie en Activiteiten “de Hoek” te Zwanenburg

9 augustus 2021

In Zwanenburg verloopt het project “Hart voor Zwanenburg” inmiddels voorspoedig. Na een vertraagde start is inmiddels het oude dorpscentrum “de Olm” gesloopt en een nieuw gebouw in gebruik genomen. De supermarkt is verplaatst en een nieuw dorpsplein wordt momenteel aangelegd.

In Zwanenburg is al jaren een plaatselijke organisatie het centrum voor educatie en activiteiten “de Hoek “ actief in het aanbieden van sociaal culturele  activiteiten. Hiervoor ontvangt zij ook subsidie.

In 2013- 2014 is besloten dat “de Olm”en “de Hoek” in het toekomstige nieuwe dorpscentrum samen hun activiteiten aanbieden. De verwachting toentertijd was dat de nieuwe Olm in 2016 gereed zou komen Omdat ” de Hoek” haar activiteiten niet zonder financiële ondersteuning kan voortzetten is er vanuit Schiphol tijdelijk geld gekomen om de tijd te overbruggen.

Inmiddels is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.

Daarnaast begrijpen wij dat CEA de Hoek heeft besloten met de activiteiten te stoppen.

De PvdA heeft aan het college hierover de volgende vragen voorgelegd :

  1. Wat is er in  de afgelopen jaren gebeurd om het aanbod van sociaal culturele cursussen/ activiteiten in het nieuwe gebouw “de Olm ” met een sluitende begroting te gaan borgen?
  2. De PvdA vindt dat Zwanenburg samen met Halfweg recht heeft op sociaal culturele activiteiten in de eigen omgeving, ongeacht welke instelling deze uitvoert. Deelt u het standpunt van de PvdA dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat er sociaal culturele activiteiten van jong tot oud worden aangeboden. Hoe kijkt u hier tegen aan?
  3. De afgelopen maanden heeft corona laten zien dat eenzaamheid een groot probleem in alle lagen van de bevolking is. Organisaties als Maatvast en Meerwaarde zijn bij uitstek geschikt om dit op te pakken. Bent u bereid welke organisatie het dan ook gaat worden, te faciliteren en een doorstart te maken in samenwerking met ” de Olm” zodat zij de sociaal culturele activiteiten kunnen blijven aanbieden?