Licht vervuiling Rijsenhout

23 november 2017

In herfst en winter zijn de avonden en nachten weer langer. Dit leidt in Rijsenhout tot bijzondere taferelen.

Schenkeveld heeft 25% van haar kassen gebouwd en in gebruik genomen. Aan het eind van de middag, het begin van de avond en vroeg in de morgen wordt de lucht boven Rijsenhout hel verlicht. De foto is 15 november genomen en geeft een aardige impressie.

De verlichting van Schenkeveld lijkt wel op een bosbrand in de verte, maar dit kan wat de PvdA betreft toch echt niet de bedoeling zijn. Verwacht mag worden dat als Schenkeveld het hele kassencomplex in gebruik neemt na zonsondergang nog een aanzienlijke versterking van dit effect op zal treden.

De PvdA vindt dat de door Schenkeveld geproduceerde lichtvervuiling onwenselijk is voor de kwaliteit van de leefomgeving in Rijsenhout. Mensen en dieren kunnen problemen met hun dag en nachtritme ondervinden en vliegverkeer kan worden gestoord.

De PvdA vindt dat op zeer korte termijn maatregelen genomen moeten worden om deze lichtvervuiling te doen eindigen. De PvdA vindt dat de verlichting van de kassen van Schenkeveld in ieder geval aan de vigerende wet- en regelgeving moet voldoen. De gemeente moet hier indien nodig op handhaven.

Daarom heeft de  PvdA heeft de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Wat zijn de schadelijke effecten van lichtvervuiling voor mensen en dieren?
  2. Ondervindt het vliegverkeer hinder van de overmatige verlichting?
  3. Heeft u Schiphol en de luchtverkeersleiding gevraagd wat zij vinden van de nachtelijke verlichting?
  4. Bent u bereid over de lichtvervuiling met Schenkeveld in overleg te gaan?
  5. Voldoet Schenkeveld aan de wettelijke bepalingen zoals geformuleerd in het “Besluit Glastuinbouw: Assimilatiebelichting en afscherming”?
  6. Bent u, indien Schenkeveld niet aan de wettelijke bepalingen voldoet, bereid tot handhaving over te gaan?