lokale gevolgen van de kinderopvang toeslagen affaire?

9 januari 2020

Afgelopen tijd is gebleken dat vele honderden gezinnen slachtoffer zijn geworden van de ‘kinderopvang toeslagenaffaire’. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd dat zij voornemens is de schade van de betreffende gezinnen snel en ruimhartig te compenseren.

Een groot gedeelte van de slachtoffers is door de ontstane problemen wellicht in aanraking gekomen met de gemeente. Denk hierbij aan schulden, verlies van woonruimte, psychische problemen.

De PvdA betreurt het ten zeerste dat gezinnen ten onrechte in de misère van deze affaire zijn beland. Het is belangrijk dat de slachtoffers zo snel mogelijk hun leven weer op de rails krijgen. Voor hen zelf maar ook voor de samenleving.

Wij verwachten echter niet dat problemen snel opgelost zullen worden. Het uitzoeken en compenseren door de belastingdienst blijkt nu al niet het gewenste tempo te hebben. Zelfs wie en het aantal gedupeerden is nog in onderzoek. Dit kunnen mogelijk duizenden gezinnen zijn.

In het kader hiervan hebben wij aan het college de volgende vragen voorgelegd:

  1. Heeft het college in beeld of in de gemeente Haarlemmermeer inwoners de dupe zijn geworden van de kinderopvang toeslagen affaire?
  2. Bent u bereid actief mee te werken deze gezinnen in beeld te krijgen?
  3. Heeft u de verwachting dat de compensatie vanuit het Rijk voldoende en tijdig zal zijn om de betreffende problemen op te lossen en de gezinnen er weer bovenop te helpen?
  4. Bent u bereid de eventueel getroffen gezinnen actief te benaderen of u hen kan helpen om hun situatie zo snel mogelijk te normaliseren?
  5. Indien er gezinnen slachtoffer zijn geworden is het dan mogelijk om de kosten welke door de gemeente zijn gemaakt van afgelopen jaren in beeld te brengen?
  6. ( Denk hierbij aan inkomensondersteuning, jeugdzorg, woonproblematiek)
  7. Is het een idee om bv in VNG verband het Rijk te vragen deze kosten voor gemeenten te compenseren? Bent u daartoe bereid?

Indien in de gemeente Haarlemmermeer geen slachtoffers zijn, dan mogen wij daar dankbaar voor zijn, want het is een uitermate treurige situatie waar deze gezinnen in zijn terecht gekomen.

Wij hopen snel hierover de antwoorden op te verkrijgen, deze zullen dan hier ook gepubliceerd worden.