14 februari 2016

Op naar de toekomst!

De PvdA zat de afgelopen jaren in een regering die een totaal vastgelopen economie weer aan de praat kreeg. Die de motor van vooruitgang weer repareerde. En die daarbij de lasten en de lusten rechtvaardig verdeelde. Economische tegenwind en een lastige coalitiepartner hebben niet voorkomen dat we waarmaakten wat we beloofden in 2012: eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken. Daar moeten we niet over tobben, daar moeten we trots op zijn. En nu, partijgenoten, wordt het tijd om nieuwe ambities na te jagen. Dat zei ik gisteren op ons congres in Amersfoort >

De PvdA droomt namelijk van een schone economie waar voor iedereen een plek is. Die droom bereiken we niet zomaar. We hebben onderwijs nodig waar meer uren wordt lesgegeven, met meer kwaliteit. Onderwijs waar we erin slagen om alles uit alle kinderen te halen, en dat is nog zoveel meer dan we denken. Onderwijs waar we leraren twee keer zo goed opleiden, twee keer zo goed gaan betalen én – ook dat hoort erbij – twee keer zo makkelijk afscheid nemen als het echt niet gaat. Omdat onze kinderen niets minder dan het allerbeste onderwijs verdienen.

Voor die droom hebben we ook echte investeringen nodig in de maakindustrie, in duurzame energie. Dat zorgt niet alleen dat we de toekomst van onze kinderen niet op het spel zetten door klimaatverandering, het zorgt ook voor meer duurzame banen. Van onderzoekers die de nieuwe innovaties bedenken en de ingenieurs die die ideeën uitwerken, tot de vaklieden die alles in elkaar zetten, de onderhoudsmonteurs, de installateurs, de scheepslieden. Een economie die leunt op een duurzame maakindustrie en niet louter op financiële dienstverlening of consultancy, heeft méér plaats voor méér mensen, van hoog tot laag opgeleid.

En voor die droom heb ik u nodig. Daarvoor we hebben elkaar nodig. Want alleen als we in dit laatste jaar gezamenlijk zelfbewust optrekken, kunnen we verzilveren wat er de afgelopen jaren is geïnvesteerd. Alleen als we brandend van ambitie volgend jaar inlopen kunnen we onze dromen waarmaken. Dus vraag ik u, hier, doe met me mee, dan gaan we gezamenlijk, schouder aan schouder, met opgeheven hoofd richting maart 2017. En nog veel verder. Op naar de toekomst!

Een goede zondag,

Diederik Samson