12 februari 2023

Politiek Café 25 februari 2023 “Hoe verdelen we de welvaart”

Hoe verdelen we de welvaart?

Misschien heeft u er iets over gehoord of gezien, bijvoorbeeld op tv in de serie van Jeroen Pauw of in het boek van Sander Schimmelpenninck. De ongelijkheid in Nederland wordt steeds groter. Sander is zelf rijk geboren, met een adellijke titel nog wel, dus het lijkt misschien vreemd dat juist hij het heeft over meer belasting op erfenissen en vermogen en een jubelton voor iedereen, in plaats van alleen voor mensen zoals hijzelf.
Een jubelton klinkt goed, net als een basisinkomen of de hoofdprijs in de loterij. Maar zo werkt het natuurlijk niet. We zijn niet allemaal hetzelfde en dus verdienen we ook niet allemaal hetzelfde. Krantenjongens kunnen miljonair worden, maar je moet er wel wat voor doen. Als je hard werkt, zul je daarvoor beloond worden: dat klinkt ook goed.

Toch is het maar de vraag of het zo dan wel werkt. Sander Schimmelpenninck is niet de enige of de eerste die pleit voor minder ongelijkheid. Dat er een minimuminkomen moet zijn, daar is in Nederland geen discussie over. Maar een maximum-inkomen? Hoeveel geld heeft iemand nodig om een goed leven te leiden? En wat betekent het voor de samenleving als sommige mensen veel meer hebben dan dat, en anderen veel te weinig? De Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns noemt deze denkrichting het limitarisme.
Het economisch stelsel in Nederland is gunstiger voor de rijkste mensen. Een voorbeeld: het salaris van CEO’s steeg in 2021 met 32%, terwijl de cao-lonen maar 2% stegen. Ook zoiets: mensen die zich konden veroorloven om zonnepanelen op hun dak te leggen hebben al lagere energiekosten dan mensen die dat niet konden doen, en profiteren daarnaast ook meer van het prijsplafond dat is afgesproken, omdat zij makkelijker onder dat plafond kunnen blijven.

GroenLinks en de PvdA organiseren weer een politiek café, dit keer om te praten over die ethische kant van de economie. Hoe verdelen we de welvaart? Hoe versterken we het collectief, in plaats van de verschillen tussen rijk en arm uit de hand te laten lopen? Kom ook en praat mee! U bent van harte welkom op zaterdag 25 februari vanaf 14.00 uur in De Nieuwe Silo, Graan voor Visch 14302 in Hoofddorp.