Door op 12 april 2015

PvdA stelt vragen over huishoudelijke hulp

Sinds 1 januari j.l. valt de huishoudelijke hulp niet meer onder de WMO. De Partij van de Arbeidfractie heeft al eerder haar zorgen hierover geuit, aangezien huishoudelijke hulp bijdraagt aan de zelfstandigheid van m.n. oudere inwoners, waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen.

Veel ouderen ontvangen al jaren huishoudelijke hulp van een zorgaanbieder. Om te zorgen dat inwoners hun hulp van hun vertrouwde aanbieder kunnen blijven afnemen heeft de gemeente Haarlemmermeer ervoor gekozen zorgvouchers te introduceren, waarbij de inwoner een bedrag betaalt en de gemeente dit bedrag aanvult tot het tarief bij de zorgaanbieder. (€22,50 per uur) Dit zorgt er ook voor dat meer huishoudelijke hulpen hun baan kunnen behouden. De PvdA is dan ook verheugd over deze regeling.

De eigen bijdrage van bewoners bedraagt echter nog altijd €12,50 per uur. Dit is voor veel mensen een behoorlijk bedrag. Het Rijk is onlangs met de brancheorganisatie overeengekomen dat de eigen bijdrage van inwoners naar beneden mag worden bijgesteld naar minimaal €5,00 per uur.

Fineke Eveleens, raadslid van de PvdA:’ van diverse inwoners en van zorgverleners hoorde ik dat veel mensen het bedrag van €12,50 niet kunnen opbrengen. Soms lijkt het inkomen (bijvoorbeeld AOW met een klein pensioen) voldoende om dit te kunnen betalen, maar door het verdwijnen van de Wtcg en het verhoogde eigen risico bij de zorgverzekering, houden mensen onderaan de streep simpelweg minder over. Ik hoor opmerkingen als : ‘ ik ga wel op zoek naar iemand die zwart wil komen werken’ of ’tja, dan zal ik toch moeten verhuizen’. Dat zou natuurlijk niet het gevolg moeten zijn van deze maatregel.

Ik heb dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college, namelijk of zij op de hoogte is van het accoord tussen Rijk en zorgaanbieders, of het aantal uren huishoudelijke hulp ten opzichte van vorig jaar is gedaald en of het college bereid is de eigen bijdrage naar beneden bij te stellen.

de schriftelijk vragen: 20150412 SV inzake zorgvoucher