Door op 21 april 2013

PvdA werkbezoek aan Vijfhuizen

Verkeersgedrag en parkeren zorgpunten in een tevreden dorp

Het maandelijkse werkbezoek bracht de PvdA-fractie afgelopen zaterdag 20 april in Vijfhuizen. Na het spreekuur op locatie, werd ook gesproken met de dorpsraad over hun zorgen. Naast enkele kleine punten, werden er vooral zorgen geuit over het verkeersgedrag en het parkeren in het dorp. “Twee terugkerende problemen overal in de polder”, zo kenschetste fractievoorzitter Tom Horn deze punten. Maar de dorpsraad wilde graag aan het einde van het gesprek benadrukken dat het vooral een mooi, rustig en leefbaar dorp is.

 

Verkeersgedrag

Secretaris en vice-voorzitter van de dorpsraad, Ton Overgaag, benadrukte dat er op verschillende plekken in het dorp te hard wordt gereden, ondanks dat het gehele dorp een 30 km zone is. De Kromme Spieringweg is mooi opgeknapt, maar daagt enkelen wel uit tot onverantwoord hard rijden.  Op sommige wegen is men blij dat er aan beide kanten wordt geparkeerd, want daarmee wordt de snelheid eruit gehaald. Ook is men tevreden dat de schoolzone nu goed is ingericht, zodat de kinderen uit Stellinghof nu veilig naar school kunnen. Horn: “Met verkeersbeleid is het moeilijk het gedrag van automobilisten te sturen, maar we vragen als fractie wel steeds aandacht voor de zwakkere deelnemers in het verkeer. Laatst is nog de voorrangssituatie op de kruising Spieringweg met het fietspad op de Geniedijk op ons verzoek aangepast. Het was veel te gevaarlijk voor overstekende fietsers.”

 

Parkeren

Naast het verkeersgedrag maakt de dorpsraad zich ook zorgen over het parkeren. In het oude dorp zijn de wegen smal en zetten mensen weleens een auto op de stoep, waarvoor nu terecht wordt bekeurd. In de eerste uitbreidingswijk van het dorp, krijgen bewoners daarentegen een prent als ze hun auto op de openbare weg voor hun eigen garage parkeren, zonder overlast te verzorgen. Het zou mooi zijn als daarvoor een oplossing komt. En in Stellinghof zijn er problemen met geparkeerde auto’s van reizigers van de Zuidtangent. Daarnaast worden eigenaren door de gemeente gewezen op de verplichting een parkeerplaats op eigen grond te handhaven en niet bij de tuin te trekken. Dat laatste doet de PvdA deugd, want, zo stelt Horn: “Dat probleem is in alle VINEX-wijken in de polder levensgroot aanwezig en we hebben dat als fractie al meermalen aangekaart. Als die parkeerplaatsen verloren gaan, blijft er te weinig ruimte voor te parkeren over.”

 

Kleine ergernissen

Naast de tevredenheid zijn er uiteraard ook kleine ergernissen. Zo vindt de dorpsraad het jammer dat de Ringdijk richting Cruquius als laatste stuk in Vijfhuizen nog steeds niet goed is ingericht. Ook ergert men zich aan de verrommeling van de Ringvaart, met soms grote plezierboten die daar voor lange tijd aan de kant liggen. Gelukkig wordt daar nu op ingegrepen.  Als laatste werd de verkeerd geplaatste chicane bij de fietsersbrug genoemd. Kleine ergernissen, zo werd nogmaals benadrukt, die het woonplezier overigens niet serieus beïnvloeden.