transformator station Rijsenhout

26 januari 2021

Afgelopen donderdag 21 januari was er een informatiemoment inzake het haalbaarheidsonderzoek transformatorstation nabij Rijsenhout.

Naar aanleiding van het gepresenteerde en gestelde vragen, heeft de PvdA nadere vragen aan het college;

  1. Er werd door de woordvoerder van Liander gesteld dat op dit moment al te weinig electra beschikbaar is in Haarlemmermeer, daarom code rood. Tijdens de bouw van circa 4 jaar zal de beschikbaarheid alleen maar afnemen. Daar ligt een groot risico qua leveringszekerheid. Dat geldt ook als deze locatie niet geschikt blijkt te zijn. Wat is het plan B waar rekening mee gehouden gaat worden?
  2. Er werd aangegeven dat eerder 3 locaties als niet haalbaar zijn gebleken de afgelopen jaren. Naast de ons bekende 2a en 2b in Rijsenhout blijkt ook een locatie op Schiphol Trade Park een optie geweest te zijn, echter afgevallen vanwege reservering NZ-lijn. Voor ons komt deze 3de locatie als een verrassing. Hadden wij dit kunnen weten? Zo ja, waar en wanneer is die informatie gedeeld?
  3. Een 2de transformatiestation zou op Schiphol-Rijk moeten komen volgens de informatie. Kunt u ons meenemen in de haalbaarheidsonderzoeken aldaar?
  4. Gesteld werd bij de bijeenkomst dat circa 50% van de nieuwe electra naar datacenters zal gaan. Echter wij hebben toch bij het recent vastgestelde datacenterbeleid bepaald dat datacenters zelf hun eigen energievraag moeten regelen bij Liander?