Vragen over energie armoede

26 september 2021

De energiemarkt is op hol geslagen, waardoor de energierekening voor veel mensen het komende jaar flink duurder gaat worden, bleek onlangs uit onderzoek van TNO. Een half miljoen huishoudens in Nederland kampt met energiearmoede: ofwel doordat mensen in een slecht geïsoleerd huurhuis wonen, ofwel doordat mensen geen spaargeld hebben om hun koopwoning te verduurzamen.

Mensen met een laag inkomen die door een nieuw en veel hoger energiecontract binnen afzienbare tijd in acute problemen komen, lijken niet bij de gemeente terecht te kunnen voor ondersteuning. Net als in veel andere gemeentes worden hogere stookkosten alleen vergoed vanuit de bijzondere bijstand wanneer er sprake is van een medische noodzaak (Gemeente Den Haag, Leidraad Individuele Bijzondere Bijstand 2021). Uit de Participatiewet volgt dat er sprake moet zijn van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten in het geval van de bijzondere bijstand.

Tijdens de algemene beschouwingen in de 2e Kamer werd overigens bekend dat het kabinet € 375 Mio extra wil uittrekken om de stijgende energierekening van burgers te compenseren. Dat komt gemiddeld neer op € 40 per jaar per huishouden. Volgens het CBS stijgen de energiekosten echter gemiddeld met € 500 per jaar per huishouden. Voor slecht geïsoleerde woningen pakt de stijging naar verwachting nog hoger uit.

Wij hebben de volgende vragen aan het college gesteld;

Geacht college,

  1. Klopt het dat mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm nu niet in aanmerking komen voor een vergoeding voor onverwacht hoge energiekosten (bijvoorbeeld vanuit de bijzondere bijstand of individuele inkomenstoeslag)?
  2. Is het college het met de PvdA eens dat er gezien de huidige energiemarkt sprake kan zijn van bijzondere omstandigheden, waaruit noodzakelijke kosten kunnen voortvloeien, namelijk een plotseling veel hogere energierekening?
  3. Ziet het college mogelijkheden om de regels voor de bijzondere bijstand  (desnoods tijdelijk) flexibeler toe te passen, waardoor mensen die voor plotseling hoge energiekosten komen te staan, hiervoor bij de gemeente terecht kunnen? Of ziet het college andere mogelijkheden om mensen met acute problemen te helpen, bijvoorbeeld via een maatwerkbudget?
  4. Is het college bereid nader onderzoek te doen naar energiearmoede in Haarlemmermeer en hierbij de voorgenomen compensatiemaatregelen van het kabinet te betrekken? Zo nee, waarom niet?

 

wij hopen snel de antwoorden te verkrijgen op deze vragen…….