vragen PvdA over de bijstandsuitkeringen

5 januari 2021

Al weer een jaar geleden heeft de PvdA aan het college vragen gesteld over de lokale gevolgen van de kinderopvangtoeslagen affaire. Hierbij zijn vele gezinnen in een onmenselijke situatie beland. Op dat moment was niet bekend of in de gemeente Haarlemmermeer ook gezinnen de dupe zijn geworden. Pas de laatste maanden blijkt dat wel zo te zijn.

Maar er dient zich nu weer een nieuwe situatie aan. Nu gaat het niet om een verkeerd vinkje, welke werd geïnterpreteerd als fraude, maar om wat je als bijstandsgerechtigde nu wel of niet in natura mag ontvangen. Wanneer is het een gift en wanneer is het fraude wanneer je ter goeder trouw het niet verteld?

Het blijkt dat in de praktijk hardvochtig wordt omgegaan met de mensen. Onder het mom van rechtmatigheid worden zogenaamd goed bedoelde ondersteuningen als een volle boodschappentas gezien als fraude. Deze wordt financieel terug gevorderd en er wordt tevens een boete geheven. Een rechtbank in Midden Nederland heeft uitspraak gedaan dat bv de gemeente Wijdemeren terecht terug vordert en een boete oplegt bij het verzwijgen van iedere week een volle boodschappentas van een familielid te hebben ontvangen. Wel zogenaamd rechtmatig maar ook rechtvaardig?

De uitkering voor een bijstandsgerechtigde kent voorwaarden waar aan voldaan moet worden om de uitkering uitbetaald te krijgen.

De PvdA stelt aan het college de volgende vragen;

Geacht College,

  1. Wordt iedere bijstandsgerechtigde voorgelicht waar aan voldaan moet worden tijdens deze periode. En wordt dit regelmatig herhaald? Zo ja, door wie. Zo niet, waarom niet?
  2. Is voor elke bijstandsgerechtigde duidelijk dat bv een pakket van de voedselbank wel mag en niet wordt gekort op de uitkering maar dat (regelmatig) een tas boodschappen van moeder niet mag worden aangenomen?
  3. Wordt de bijstandsgerechtigde ondersteund door de gemeente om in aanmerking te komen voor extra voorzieningen welke er zijn in het kader van het minimabeleid? Of moeten zij dat maar zelf uitzoeken?
  4. Bent u bekend met de ontstane problemen door het niet opgeven van extra ondersteuning in natura in den lande en wat vindt u hier van?
  5. Wordt er in Haarlemmermeer wel eens een bijstandsgerechtigde betrapt op fraude en gestraft? Zo ja, om hoeveel zaken gaat dat dan?
  6. Hebt u zicht op de reden van de eventuele fraude en wie bepaalt de strafmaat.
  7. Bent u het eens met de PvdA dat juist mensen in een kwetsbare positie door onwetendheid en goede bedoelingen niet in de mallemolen van de rechtmatigheid en fraude terecht mogen komen?
  8. Is er een vorm van ‘gedogen’ mogelijk wanneer de hulp in natura in de vorm van voedsel of kleding wordt verstrekt? Denk hierbij aan particulieren als familie, kerk en bv het initiatief “prakkie”. Zo niet, kunt u dit dan wel bewerkstelligen?
  9. Bent u bereid om landelijk als uitvoerder van de bijstandswet zich hard te maken om het begrip fraude helder te omschreven te krijgen en misstanden als welke zich nu voordoen te voorkomen?

Met vriendelijke groet,

Namens de PvdA Haarlemmermeer,

Birgitta Kamsteeg en Dicky Kerkhoff