Willem bedankt!

29 maart 2022

Dinsdag 29 maart was de laatste raadsvergadering van Willem Klijn.

Lees hieronder de woorden door burgemeester Marianne Schuurmans uitgesproken en Willem zijn speech daarna;

Marianne Schuurmans:

Beste Willem,

Graag wil ik beginnen met zeggen hoe blij ik ben dat je hier vandaag bij ons bent. Deze raadsperiode is in alle opzichten een heel bijzondere periode geweest, maar in het bijzonder ook voor jou. Dit was een periode die helaas niet altijd over (pvda)rozen ging wat betreft jouw gezondheid. In 2020 moest je je dan ook laten vervangen door het gelukkig zeer ervaren oud raadslid Bert den Elzen. Je hebt het zwaar gehad en het is heerlijk om te zien dat je zo goed hersteld bent.

In december 2014 ben je voor het eerst beëdigd als raadslid, als vervanger van Fouad Sidali toen deze wethouder werd in Culemborg. Daarvoor was je heel even fractieassistent, maar eigenlijk was je lange tijd meer betrokken bij de lokale politiek via je bestuursfunctie van de PvdA Haarlemmermeer.
Bijna twintig jaar geleden was je lid en later voorzitter van de Wijkraad Getsewoud Noord. Dat actief meedoen in je eigen woon-, werk- en leefomgeving wekte je interesse in de gemeentepolitiek.
Met die achtergrond kan je daarom goed invoelen hoe participatie van Dorps & Wijkraden zich verhoudt tot de gemeenteraad.
In de afgelopen periode was je de fractievoorzitter van de fractie PvdA. Door je lange ervaring was je een beetje het geweten van de raad als het om het Reglement van Orde ging, waarbij je vaak oude afspraken in herinnering bracht. Zelf zal ik zeker missen hoe je de vast te stellen raadsagenda’s op hun juistheid doorloopt. Ik vond het altijd een geruststelling als ik wist dat jij in de Raadzaal aanwezig was. Dan wist ik zeker dat we niets over het hoofd zouden zien.  Altijd even naar links, en later naar rechts kijken, nam ik altijd voor.

Je bent een man van afspraken, een man een man, een woord een woord. Je hebt een zeer sociale achtergrond, met onder andere je werk bij Vluchtelingenwerk, maar in de gemeenteraad had je met name portefeuilles van de meer zakelijke kant: financiën , ruimtelijke ordening, verkeer en wonen. Je was lid van de auditcommissie en van de werkgroep Omgevingswet.
Ik wil je graag bedanken voor je werk en je inbreng en je namens de gemeente onze speciale penning overhandigen, ter herinnering aan dit raadslidmaatschap.

Willem Klijn:

Dag allemaal,

Vanavond neemt de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer afscheid. Ik heb het voorrecht gehad om lid te mogen zijn van deze raad en van de laatste gemeenteraad van de oude gemeente Haarlemmermeer.

Tijdens deze raadsperiodes is veel werk verzet. Ik licht er 2 hoogtepunten uit. De voorbereiding van veel woningbouwprojecten en de vaststelling van de omgevingsvisie. Het gaat de komende tijd aankomen op uitvoering van de plannen zodat Haarlemmermeer maximaal tegemoet komt aan de behoefte aan betaalbare woningen.

Dieptepunten waren er ook: de coronacrisis, de vluchtelingencrisis en de bezuinigingen op sport, welzijn en cultuur. Haarlemmermeer is economisch hard geraakt door corona, maar is veerkrachtig. We zijn weer de economisch hardst groeiende gemeente van Nederland! Haarlemmermeer zet zich ook goed in om mensen die vluchten voor oorlog en geweld op te vangen.

En toch een beetje politiek op de valreep. Het rijk komt met meer geld over de brug. Ik hoop dat daarmee een belangrijk deel van de bezuinigingen ongedaan gemaakt kunnen worden.

In de zeer diverse gemeenschap van Haarlemmermeer, met fijne collega’s die uiteraard tegenstrijdige politieke opvattingen hebben, was het raadswerk productief. Ik heb het raadswerk dan ook met heel veel plezier gedaan.

Ik bedank mijn collega raadsleden, de burgemeester en wethouders, de ambtenaren en vooral ook de fractieassistenten. Fractieassistenten verzetten op vrijwillige basis heel veel werk voor de gemeenteraad. Ik heb dan ook een tip voor de nieuwe raad: betrek fractieassistenten voortaan ook bij de afscheidsraad.