Zorgval

14 december 2017

In Haarlemmermeer wordt goede zorg gegeven aan mensen die dat nodig hebben. De Partij van de Arbeid is daar blij mee en vindt dat ook niet meer dan vanzelfsprekend. Ouderen blijven langer thuis wonen. Dat zij daarbij de zorg ontvangen die daar voor nodig is om dit mogelijk te maken is een absolute voorwaarde. Toch kan het voorkomen dat met name ouderen, maar ook mensen met een beperking, beter af zijn in een verpleeghuis of instelling. Waar de zorg thuis wordt betaald uit de Zorgverzekeringswet of Wet Maatschappelijke ondersteuning, wordt de zgn intramurale zorg betaald uit de Wet Langdurige Zorg. Op zich een heldere verdeling van de kosten, zo kan de wijkverpleegkundige het aantal uren inschatten dat een zelfstandig wonende oudere nodig heeft, de Gemeente zorgt voor dagbesteding en huishoudelijke hulp. Dit gaat altijd in overleg met de betreffende inwoner en hun eventuele mantelzorgers.

In een uitzending van de Monitor van 10 december j.l. zagen wij een reportage over de zgn ‘zorgval’. Als mensen worden ingeschreven voor een verpleeghuis en op de wachtlijst terecht komen, vallen zij direct onder de WLZ. Het aantal inzetbare uren gaat omlaag, terwijl de eigen bijdrage hoger wordt. Zo kan het voorkomen dat mensen minder uren zorg krijgen, terwijl zij eigenlijk meer uren nodig hebben. Het gevolg kan zijn dat mantelzorgers nog zwaarder belast worden dan zij al zijn. Dit omdat het aantal uren zorg wordt teruggeschroefd en zij niet in staat zijn de extra zorg en hogere eigen bijdrage zelf te betalen.

De PvdA is erg geschrokken van deze uitzending en vindt dat een dergelijke situatie in Haarlemmermeer voorkomen moet worden.

Wij hebben de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Bent u op de hoogte van deze situatie?
  2. Komt deze situatie ook in Haarlemmermeer voor en zo ja, hoe vaak?
  3. Is het college bereid om, indien het aantal vergoede uren uit de WLZ voor mensen op een wachtlijst minder is dan vanuit ZVW en WMO, dit verschil bij te passen?
  4. De Partij van de Arbeid vindt dit een ongewenste ontwikkeling. Bent u bereid dit te bespreken in VNG-verband en dit ook in Den Haag aan te kaarten?