vragen over verkeer problematiek Haarlemmermeer

9 januari 2020

De PvdA constateert dat het nieuwe jaar is gestart met meerdere opmerkingen, constateringen en verwachtingen mbt verkeerszaken welke de gemeente Haarlemmermeer betreffen, gemaakt door haar samenwerkingspartners*.

Daar wil de PvdA de volgende vragen over stellen.

De projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie constateert dat bijna alle gemeenten geen verkeer veiligheidsplannen hebben. Dit heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid. Bv het handhaven in 30 km gebieden is niet mogelijk wanneer een dergelijk plan ontbreekt. Zelfs de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weet niet om hoeveel gemeenten het gaat waar wel/geen van dergelijke plannen zijn.

De PvdA vindt verkeersonveiligheid niet toelaatbaar.

Verkeer slachtoffers zijn vooral inwoners uit de gemeente zelf. Deelnemers aan het verkeer kunnen zelf ook iets doen aan hun eigen veiligheid. Het is goed dat Veilig Verkeer Nederland oproept om je aan de verkeersregels te houden. Echter wat doen wij als gemeente.

De PvdA heeft afgelopen jaar regelmatig aandacht gevraagd voor onveilige verkeer situaties. Situaties waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Waar naast gedrag van de verkeersdeelnemer wel degelijk de inrichting mee speelt. Ook zullen de komende tijd er nog diverse verkeerskundige plannen aankomen.

De PvdA heeft het college dan ook de volgende vragen gesteld :

  1. Is het college bekend met het landelijk geconstateerde feit van het veelvuldig ontbreken van verkeerveiligheidsplannen
  2. Wat vindt u zelf van deze landelijke constatering.
  3. Kunt u aangeven of in de gemeente Haarlemmermeer verkeerveiligheidsplannen zijn ontwikkeld?
    1. Zo ja, voor welke plekken gelden deze inmiddels
  4. Hoe kijkt u bij de toekomstige verkeersontwikkelingen naar de verkeerveiligheid voor de verkeersdeelnemers
  5. Kunt u uitleggen hoe bij ontbreken van verkeerveiligheidsplannen u dit gaat oplossen

*20200106 Haarlemsdagblad gemeente nalatig in verkeer